Spoedoverleg Griekenland of niet: dit leverde het op

Protesten voor parlementsgebouw Athene : bron AFP

Het is weer alle hens aan dek voor Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na een somber rapport van het Internationaal Monetair Fond (IMF). De geldschieter dreigt het reddingspakket (86 miljard euro) niet te steunen als er geen schuldverlichting komt.

Vrijdag voerde Eurogroepvoorzitter en de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem spoedoverleg over Griekenland in Brussel. Daarbij was zijn ambtsgenoot, de Griekse minister Euklides Tsakalotos.

2016-05-09 14:04:46 epa05296478 Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (C) and the President of Eurogroup, Dutch Finance Jeroen Dijsselbloem (R), share a light moment prior to the start of an Eurogroup Finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 09 May 2016. Eurozone's ministers will discuss a deal to unblock a 5 billion Euro aid package to Greece. Man on left is not identified. EPA/OLIVIER HOSLET
Dijsselbloem (rechts) en zijn Griekse collega Tsakalotos – bron:AFP

Op het juiste spoor gezet

We hebben ‘aanzienlijke vooruitgang geboekt’, verklaarde Dijsselbloem na afloop, die de vergadering geen spoedoverleg wil noemen. De Grieken zouden weer op het juiste financiële en economische spoor zijn gezet. Volgens bronnen in Brussel hebben de Europese Unie en het IMF samen een pakket maatregelen voorgesteld dat moet leiden tot een begrotingsoverschot van 3,5 procent (exclusief de terugbetalingen en rente) in 2018 en daarna. Om dat te bereiken zou Athene nog voor medio 2018 – als het huidige steunprogramma van 86 miljard euro afloopt – 1,8 miljard euro extra moeten bezuinigingen.

Ook daarna zijn ingrepen nodig in de pensioenen en belastingen (eveneens 1,8 miljard euro extra). Dijsselbloem verwacht dat de trojka ((IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank) die controleert of Griekenland zich aan de afgesproken hervormingen houdt volgende week kan afreizen naar Athene. Al weken worden onderhandelaars de deur gewezen, waardoor het hulpprogramma hapert.

Pensioenen zijn een groot probleem

Hoewel de Griekse problemen nog niet lang zijn opgelost, is er wel economische groei en sprake van een behoorlijk herstel, benadrukte Dijsselbloem dinsdag. De Griekse staatsschuld (dit jaar naar verwachting 180,8 procent van het nationaal inkomen) is echter nog veel te hoog, en daalt maar weinig. Het pensioenstelsel is feitelijk onbetaalbaar. De Zuid-Europeanen geven bergen met geld uit aan pensioenen. En met het innen van de belastingen wil het ook niet zo lukken.

Een recept voor meer toekomstige ellende. Het IMF is daar ook bang voor. In een rapport dat werd ingezien door de Britse krant Financial Times pleit de instantie voor schuldverlichting, omdat de schulden als een molensteen om de Griekse nek hangen. Als dat niet gebeurt, dreigt de IMF de steun voor het miljardenpakket in te trekken. In juli moet Griekenland een betaling en aflossing van 7,5 miljard euro doen.