Nederland en andere Europese lidstaten moeten binnenkort minimaal tien werkdagen betaald verlof geven aan vaders, als het aan de EU ligt. De Europese Commissie presenteert woensdag een reeks voorstellen over het sociaal beleid.
De uitbreiding van het vaderschapsverlof is een van de meest controversiële beleidsvoorstellen. In Nederland krijgen vaders twee dagen betaald verlof. Daarmee scoort Nederland slecht ten opzichte van andere Europese landen.
Fleuriëtte van de Velde: extra vaderschaps-verlof is oplossing voor probleem dat niet bestaat
‘Rest moet slikken’
Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt het vaderschapsverlof in Nederland flink uitgebreid. De Commissie wil een minimum voor lidstaten van de Europese Unie. Dat meldt althans De Telegraaf, die stukken heeft ingezien van de Europese Commissie.
Het voorstel wordt niet door iedereen enthousiast ontvangen. ‘Als voorstander van vaderschapsverlof ben ik er erg op tegen dat de Brusselse burelen dit opleggen,’ zegt SP-Kamerlid Renske Leijten op Twitter. ‘Moeten we dan rest maar slikken? De Europese Commissie wil meer bevoegdheden en beleid maken, de weg van sociale maatregelen maakt het niet wenselijker.’
In Nederland zijn de onderhandelingen over vaderschapsverlof ‘op ijs gelegd’ (controversieel verklaard) door de VVD. Dat betekent dat de nieuwe Kamer en het demissionair kabinet de onderwerpen voorlopig niet behandelen. Het kabinet Rutte-II richt zich de komende weken alleen op lopende zaken, niet op de 250 onderwerpen die controversieel zijn verklaard.
als pro europeaan zeg ik: europa bemoei je niet met vaderschapsverlof (al ben ik sterk voor uitbreiding)
— Marcel Canoy (@marcelcanoy) 25 april 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Extra vaderschapsverlof? Denk ook eens aan deze regelingen
Formatiepartijen willen drie maanden
Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) hoopte in eerste instantie wel op uitbreiding van het vaderschapsverlof. Vanaf 2019 zouden nieuwe vaders niet twee maar vijf dagen betaald verlof ontvangen bij de geboorte van een kind.
Maar de VVD ziet weinig in de uitbreiding van het verlof. De partijen waarmee de liberalen om de formatietafel zitten, pleiten juist voor een behoorlijke verlenging van vaderschapsverlof. CDA, D66 en GroenLinks pleiten voor drie maanden betaald verlof. Als het aan D66 ligt, krijgen de vaders dan 70 procent van hun salaris uitbetaald. GroenLinks wil in eerste instantie vier weken verlof, en daarna nog twee maanden betaald verlof geven aan vaders.