Er kunnen maar 21 miljoen bitcoins bestaan, dus aan de waarde kan niet worden getornd, beweren voorstanders: dat maakt bitcoin meer de munt van de gewone man dan de euro. Maar in de handel in cryptomunten zijn zwendel en manipulatie schering en inslag.
Dit is de vierde aflevering in een serie van bitcoinmythes. Lees ook:
Bitcoinmythe #1: De top is nog lang niet in zicht
Bitcoinmythe #2: Cryptomunt is beter dan echt geld
Bitcoinmythe #3: Banken werken cryptomunten tegen
Bitcoinmythe #5: Het gaat echt geld vervangen
Bitcoinmythe #6: Banken verdwijnen door blockchain
De Europese Centrale Bank (ECB) drukt elke maand miljarden euro’s bij. Vergelijk dat eens met bitcoin, waar er maar 21 miljoen van kunnen bestaan. Ook veel andere cryptomunten hebben een dergelijke limiet.
Dat maakt cryptovaluta’s de munt voor de gewone man, is het idee: anders dan de euro kan de waarde van je bezit niet afhankelijk zijn van mensen als ECB-president Mario Draghi. Maar dit is een groot misverstand.
Cryptovaluta’s zijn anders behoorlijk wat waardevaster dan de euro. Zijn ze niet met honderden procenten in waarde gestegen?
De wilde fluctuaties in waarde maken cyptomunten juist heel verraderlijk, en bovendien volkomen ongeschikt om betalingen mee te doen. Als de munt heftig in waarde fluctueert ten opzichte van de waarde van goederen, moeten bedrijven telkens hun prijzen veranderen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen