Dertien mannen hebben in anderhalf jaar ongeveer 10 miljoen euro verdiend aan het witwassen van bitcoins, die waren verdiend met criminaliteit. Het Openbaar Ministerie beschouwt zes mannen als de hoofdverdachten. Voor de strafzaak tegen hen, die dinsdag in Utrecht begon, zijn zes dagen uitgetrokken.
Drie mannen van 21, 25 en 29 jaar uit Arnhem en Krimpen aan den IJssel fungeerden volgens het Openbaar Ministerie (OM) als bankiers. Zij namen bitcoins in die werden aangeboden op DarknetMarkets, een ondergrondse website voor illegale transacties. Drie verdachten van 21, 39 en 44 jaar waren belangrijke klanten. Er is zeker 365 keer gehandeld.
De verdachten gebruikten software om het spoor van de bitcoins uit te wissen en ruilden de digitale munten vervolgens legaal in voor contant geld. Dat geld werd op tientallen bankrekeningen geboekt en dan opnieuw opgenomen. De klanten moesten 10 procent commissie betalen, terwijl in de legale bitcoinhandel een commissie van 0,25 tot 1 procent gebruikelijk is, zegt het OM.
Justitie maakte gebruik van pseudokoop om bende te ontmaskeren
Justitie kwam de bende op het spoor door een ander onderzoek naar fraude met facturen en een internationaal onderzoek naar drugshandel. De groep was niet alleen in Nederland actief, maar wisselde ook bitcoins in Riga, Malta en Cyprus. Bankrekeningen stonden op naam van henzelf, maar ook op die van door hen opgerichte stichtingen en van katvangers. Bij het onderzoek maakte justitie gebruik van onder andere pseudokoop, infiltratie en tappen.
Behalve van witwassen beschuldigt het OM een aantal verdachten ook van wapenbezit en harddrugshandel. Woensdag of donderdag komt het OM naar verwachting met de strafeisen tegen het zestal.
De bitcoin maakt een onstuimige maand door nadat de digitale munt gisteren opnieuw hard onderuit ging. De koersdaling volgde op berichtgeving dat Zuid-Korea een hoge belastingaanslag voor cryptomuntbeurzen voorbereidt.
Redacteuren Servaas van der Laan en Michiel Dijkstra maakten een serie over de grootste bitcoin-mythes:
Bitcoinmythe #1: De top is nog lang niet in zicht
Bitcoinmythe #2: Cryptomunt is beter dan echt geld
Bitcoinmythe #3: Banken werken cryptomunten tegen
Bitcoinmythe #4: het is de munt van de gewone man
Bitcoinmythe #5: Het gaat echt geld vervangen
Bitcoinmythe #6: Banken verdwijnen door blockchain