Kun je risicovolle bitcoin-beleggingen verbieden?

binopt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil het verkopen van risicovolle beleggingsproducten zoals ‘binaire opties’ verbieden. Maar kan dat wel als deze producten uit gokparadijzen als Malta of Cyprus komen?

‘Financieel beleggen begint op gokken en gamen te lijken,’ zei Merel van Vroonhoven, voorzitter van financiële waakhond AFM, tegen de Volkskrant.

Van Vroonhoven doelt op websites en apps die met verleidelijke plaatjes en teksten naïeve investeerders lokken om hun geld in bijvoorbeeld bitcoin te stoppen. Met zogeheten ‘binaire opties’ kun je inzetten op een koersdaling of -stijging. Gok je verkeerd, dan ben je al je geld kwijt.

Meer gokken dan beleggen

‘Het heeft helemaal niets met beleggen te maken,’ waarschuwt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit.

‘Maar deze bedrijven hebben vaak een vergunning op bijvoorbeeld Malta of Cyprus en zijn dus legaal onder lokale wetgeving. Deze bedrijven zeggen tegen Nederlanders: ‘kom maar lekker bij ons.’ Er is niet zoveel wat je daar tegen kunt doen’.

Europese aanpak

Toch staat de AFM niet helemaal machteloos, laat een woordvoerder van de waakhond weten. ‘De Europese waakhond ESMA is een consultatie gestart onder belanghebbenden in alle EU-lidstaten. Europese toezichthouders werken gezamenlijk aan maatregelen tegen binaire opties en vergelijkbare producten. De Europese toezichthouder kan deze maatregelen voor een periode van drie maanden implementeren met een optie tot verlenging. Lidstaten kunnen deze productinterventies vervolgens omzetten in nationale regelgeving.’

Daarnaast is de AFM ook bezig met een voorstel om sites waarop in het Nederlands reclame wordt gemaakt voor dit soort beleggingsproducten te verbieden, aldus de woordvoerder.

Kwaad is al geschied

Hoe groot zijn de risico’s voor gewone beleggers? en 21 andere vragen over de bitcoin

Door deze nieuwe Europese regelgeving staan toezichthouders zoals de AFM niet helemaal machteloos meer tegen risicovolle, financiële producten. Is daarmee het probleem opgelost?

Dat is te makkelijk gedacht, vreest Koelewijn. ‘Het blijft een punt dat de AFM niet rechtstreeks een bepaald product kan verbieden en dat dit via een omweg moet. Hier gaat natuurlijk veel tijd overheen. Voordat er iets gebeurd, is het kwaad meestal al geschied.’

De AFM is het daar niet mee eens. ‘Ik zou dit niet als een omweg formuleren, maar als een gezamenlijke en effectievere inspanning op Europees niveau,’ besluit de woordvoerder van de financiële waakhond.