Honderdduizenden Afrikanen kwamen de afgelopen jaren naar Europa. Hoe gaat het economisch met de landen waar zij vandaan komen? Een rondgang langs de topleveranciers.
De meeste Afrikanen die de Middellandse Zee oversteken, zijn economische migranten. Ze ontvluchten geen oorlog en geweld, maar zijn op zoek naar een beter leven. De afgelopen drie jaar kwamen de meeste Afrikaanse migranten uit Nigeria, Eritrea, Guinee en Gambia. Hoe staan die landen er economisch voor? Zijn de toekomstperspectieven er slecht, of gaat het er juist relatief goed?
NEDERLAND
BBP
772,2 miljard euro
Gemiddeld inkomen
42.300 euro per jaar
Bevolking
17,2 miljoen
Bevolkingsgroei
0,39%
Economische groei
2,9 procent
Jeugdwerkloosheid
7,2 procent
Inflatie
1,5 procent
Staatsschuld
408 miljard euro
Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), een orgaan van de Verenigde Naties (VN), arriveerden tussen 2015 en 2017 in totaal ruim 400.000 Afrikanen illegaal per boot in Italië. Bijna de helft van alle reizigers kwam uit Nigeria, Eritrea, Guinee of Gambia. Mensensmokkelaars uit deze landen hebben in de loop der jaren goede contacten opgebouwd in Libië, waardoor de reis naar Europa relatief soepel verloopt. Hoe meer Afrikanen illegaal Europa bereiken, hoe meer vrienden en bekenden ook een poging wagen.
De redenen om te migreren, zijn divers. De meeste Eritreeërs ontvluchten de dictatuur van president Isaias Afwerki, wiens land het ‘Noord-Korea van Afrika’ wordt genoemd. Migranten uit andere Afrikaanse landen dromen vooral van rijkdom. Vaak gaat het om jongeren rond de twintig, die door landgenoten ‘avonturiers’ worden genoemd. Wie in Italië of Duitsland een baan vindt, verdient daar in een week niet zelden meer dan in Afrika in een heel jaar. Daarvoor is wel een aanzienlijke investering nodig. De reis naar Europa kost minstens 1.500 euro.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen