Het Chinese technologiebedrijf Huawei is mogelijk betrokken bij spionage in Nederland. Het zou een verborgen achterdeur hebben die toegang geeft tot klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders (T-Mobile, KPN of Vodafone/Ziggo).
Dat melden inlichtingenbronnen donderdag aan de Volkskrant. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil niets kwijt over het onderzoek. Huawei ontkent elke vorm van betrokkenheid bij spionage. Telecomproviders Vodafone/Ziggo en KPN wilden niet reageren op de berichtgeving. Alleen T-Mobile liet weten ‘niet op de hoogte’ te zijn van een AIVD-operatie.
Lees het interview met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra: ‘Gebruik apparatuur Huawei brengt onacceptabele risico’s met zich mee’
Het nieuws komt op een belangrijk moment. Het kabinet neemt binnen twee weken een besluit over deelname van Huawei aan het nieuw aan te leggen mobiele 5G-netwerk in Nederland. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen betrokkenheid van de Chinese techgigant. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) inventariseert op dit moment de risico’s op spionage door Huawei. De resultaten van dit onderzoek worden eind deze maand verwacht.
Verenigde Staten fel tegen Chinese inmenging
De Verenigde Staten, gevolgd door Japan, Nieuw-Zeeland en Australië, hebben al besloten dat Huawei moet worden geweerd uit hun 5G-netwerken, uit angst voor spionage. President Donald Trump kondigde woensdag zelfs de nationale noodtoestand af om Amerikaanse computernetwerken te beschermen tegen ‘buitenlandse vijanden’. Hij tekende een decreet waarin hij Amerikaanse bedrijven verbiedt om telecomapparatuur te gebruiken waaraan nationale veiligheidsrisico’s zitten.
Huawei en zeventig andere bedrijven zijn op een zwarte lijst geplaatst. Amerikaanse bedrijven mogen hierdoor ook geen spullen aan Huawei leveren, tenzij ze daarvoor toestemming krijgen.
Werken met andere landen
Lees dit coververhaal over China: Waarom ook Europa Xi Jinpings Rijk van het Kwaad moet weren
Woensdag presenteerde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) de zogenoemde ‘China-strategie’. Vanwege de zorgen over de toenemende invloed van de Chinezen gaat het kabinet meer focussen op samenwerking met andere Europese landen. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving om risicovolle overnames en economische spionage door China tegen te gaan. Huawei is niet nadrukkelijk genoemd.
De AIVD waarschuwde vorige maand al voor het gevaar van zakendoen met bedrijven uit landen als China en Rusland. ‘Als het gaat om onze vitale infrastructuur of 5G, zeggen wij: je moet geen hard- en software willen kopen uit landen die een offensief cyberprogramma hebben, gericht tegen Nederlandse nationale veiligheid,’ zei directeur-generaal van de veiligheidsdienst Dick Schoof.
Lees de onmisbare artikelen van Elsevier Weekblad over China en Huawei in het China-dossier