Steeds meer mensen kopen cryptomunten zoals bitcoin. Maar wat als de cryptomunten in waarde dalen? Storten we ons dan in een crisis?
Ondanks pogingen van onder meer het Nederlandse Centraal Planbureau en van China om cryptomunten te verbieden, blijven ze ongekend populair. En de keuze voor dergelijke munten is reuze. Er zijn wel enkele tienduizenden cryptomunten, waarvan er ruim 6.500 verhandelbaar zijn op de beurs. Populairste en bekendste is de bitcoin, op de voet gevolgd door ethereum. Ook munten als ripple en dogecoin zijn in trek.
Lees ook dit omslagverhaal: Cryptovaluta: hype of hoop?
De laatstgenoemde – vernoemd naar een meme van een Japanse hond – is in 2013 bedacht als grap om de wilde speculatie in cryptomunten belachelijk te maken. Het ironische is dat de dogecoin nu zelf onderdeel is van die speculatiewereld. Tesla-topman Elon Musk twitterde de koers van de munt omhoog – net als hij dat eerder deed bij de bitcoin – door de dogecoin vaak te noemen in zijn tweets. En terwijl de meeste cryptomunten meeliften op het succes van de bitcoin, lijkt de dogecoin zijn eigen koers te varen. Dat bleek wel toen half april de koers van bitcoin met 15 procent daalde en de meeste cryptomunten meesleurde, maar dogecoin als enige in waarde steeg. En dat voor een munt die zelfs door cryptoliefhebbers wordt omschreven als ‘shitcoin’ en ‘lucht, zonder enig praktisch nut’.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen