Naar verwachting gaan veel pensioenen in het najaar extra omhoog door de gestegen rente en nieuwe wetgeving. Hoe zit het precies?
Pensioenfonds Hoogovens, van staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden, besloot afgelopen januari om de pensioenen in 2022 met 3,68 procent te verhogen. ‘Dat is weliswaar geen volledige toeslagverlening, maar het is na een aantal moeilijke jaren wel duidelijk een stap in de goede richting,’ schrijft het fonds daarover in het laatste jaarverslag. Om de stijging van de prijzen bij te houden, hadden de pensioenen van de kleine dertigduizend deelnemers met 5,11 procent moeten worden verhoogd. Dan zou de indexatie in de pas lopen met de consumentenprijsindex.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Toch kan het fonds dit gat mogelijk in het najaar dichten met een aanvullende indexatie. Maar daarvoor moet dan wel een op stapel staande wetswijziging zijn ingevoerd, waardoor pensioenfondsen eerder mogen indexeren. Dat mag dan al bij een (beleids)dekkingsgraad vanaf 105 procent, en ook met terugwerkende kracht. Die percentages liggen nu nog aanzienlijk hoger. Gedeeltelijke indexatie, zoals Pensioenfonds Hoogovens deed, is pas toegestaan bij een dekkingsgraad boven 110 procent. Volledig indexeren mogen fondsen in de regel pas boven de 123 procent. Dat percentage verschilt per fonds.
Pensioenfondsen die gebruik willen maken van de ruimere indexatiemogelijkheid moeten dan wel de intentie uitspreken om het opgebouwde pensioenvermogen straks over te hevelen naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarin moeten pensioenen meer gaan meebewegen met de financiële markten. Uitkeringen gaan sneller omhoog als het meezit, maar ook sneller omlaag als het slecht gaat. De aanstaande soepelere indexatieregels lopen daarop alvast vooruit.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen