Het succes van Vitol, de nummer 1 in de Top 500 bedrijven, is deels te danken aan de snelheid waarmee het oliebedrijf opereert. De energietransitie dwingt Vitol na te denken over nieuwe producten.
Elke dag gaan er grofweg acht miljoen vaten olie om bij Vitol, 8 procent van de wereldwijde oliehandel. Ze worden vervoerd in eigen schepen, opgeslagen in door Vitol gebouwde tanks, verwerkt tot benzine en andere producten in de eigen raffinaderijen, verkocht via eigen tankstations.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
‘Ons bedrijf is sinds de oprichting niet veel veranderd,’ zegt Vitol-CEO Russell Hardy (57). ‘We hebben nog altijd de telex uit 1966 waarop onze allereerste verkoop staat: een lading olie die per binnenvaartschip de Rijn op ging.’
Vitol is een van de onbekendste bedrijven in de hoogste regionen van de Top 500. Deels komt dat doordat het handelt met andere bedrijven, en niet met consumenten. Maar Vitol heeft altijd een terughoudend publiek profiel gehad. Binnen zes jaar na de oprichting had het bedrijf al 1,2 miljard gulden omzet, maar in krantenberichten uit die tijd doet Vitol alsof dat doodnormaal is.
In 1966 opgericht door twee Nederlanders
Vitol werd in 1966 opgericht door twee Nederlanders, Henk Viëtor (Vitol: Viëtor oil) en Jacques Detiger. Rotterdam was een belangrijke doorvoerhaven voor olie en kolen naar Duitsland en ook de twee dertigers storten zich daar op: ze kopen olieproducten van Rotterdamse raffinaderijen en verkopen die in Duitsland.
Het bleek de juiste tijd én plek om te beginnen. Het was de tijd waarin veel olieproducerende landen de westerse oliebedrijven in hun land buitenspel zetten en hun bezittingen nationaliseerden. In 1973 schroefden Arabische landen hun olieproductie bovendien flink terug en stelden een olieboycot in tegen de Verenigde Staten en Nederland.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen