Premium Lock Hoe de villataks steeds meer huizenbezitters in de problemen brengt

Nederland telt al 90.000 huizen met een WOZ-waarde van meer dan 1,2 miljoen euro. Foto: Erik van 't Woud/HH/ANP

De villataks werd in 2009 ingevoerd als een tijdelijke extra belasting. Maar veertien jaar later betalen bezitters van villa’s steeds meer.

Het woord dat de Vereniging Eigen Huis het liefst zou uitbannen is ‘villataks’. De huizenbezitters die ermee te maken hebben of krijgen, zijn namelijk niet altijd mensen met veel geld, maar ze bezitten wel een huis dat door de gestegen WOZ-waarde opeens onder de villataks valt. Eigen Huis pleit al langer voor een aanpassing van de belasting, maar in Den Haag ligt dat gevoelig. Want iedereen met een huis dat zeker 1 miljoen euro waard is, heeft het toch goed?

‘De beeldvorming is slecht, dat zit ons dwars,’ zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein (46) van de vereniging. ‘Iedereen denkt dat het gaat om rijke mensen in grote villa’s, maar dat is helemaal niet zo. Het zijn inmiddels ook gewoon rijtjeshuizen in Amsterdam.’

De villataks of villabelasting werd in 2009 ingevoerd als tijdelijke belasting voor woningen met een WOZ-waarde boven de 1 miljoen euro (in 2023 is dat 1,2 miljoen euro). Het hoge bijtellingstarief (2,35 procent van de WOZ-waarde) is sindsdien niet veranderd, maar heeft wel consequenties. ‘Het is in 2009 bedoeld als tijdelijke maatregel, maar het gaat maar door,’ zegt Klein van Eigen Huis. ‘En het is niet meer rechtvaardig. Het eigenwoningforfait is 0,35 procent, maar als je WOZ-waarde boven de 1,2 miljoen euro ligt, dan moet je een extra belasting van 2,35 procent betalen over het meerdere.’

Als gevolg van de fors gestegen huizenprijzen schat huizenprijsonderzoeker Calcasa uit Delft dat inmiddels ruim 90.000 huishoudens te maken hebben met de bijtelling van 2,35 procent. Dat is een verzesvoudiging van het aantal ten opzichte van 2015, toen het nog om 15.000 huizenbezitters ging.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw