Waar gaat Schoutens pensioenwet ook alweer over?
Eerlijkheidshalve is de Wet toekomst pensioenen niet tot stand gekomen onder aanvoering van Carola Schouten. De ChristenUnie-minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen kreeg het wetsvoorstel van voorganger Wouter Koolmees (D66), die hiermee het in 2019 gesloten Pensioenakkoord handen en voeten had gegeven.
De wet waarmee Schouten zit opgezadeld, haalt het pensioenstelsel overhoop. Pensioenen worden veel meer afhankelijk van de premie-inleg en het rendement dat de pensioenfondsen daarop behalen.
Het grootschalige aan de hervorming is dat de toekomstige pensioenopbouw op nieuwe leest wordt geschoeid, en dat ook reeds opgebouwde pensioenen overgaan naar het nieuwe stelsel. Deze operatie treft miljoenen werknemers en gepensioneerden, en hun 1.500 miljard euro aan opgebouwde pensioenen.
Het voorstel is al door de Tweede Kamer. Krijgt ze ook de senaat mee?
Vermoedelijk wel. Volgens de planning stemt de Eerste Kamer op 30 mei over de wet. Dat is nog in de ‘oude’ samenstelling van de senaat, met vermoedelijk een meerderheid van de senatoren die voor de wet zullen stemmen.
Begin juni gaat de Eerste Kamer verder in de nieuwe samenstelling, die voortvloeit uit de Statenverkiezingen van afgelopen maart. Zou de stemming een week later zijn dan 30 mei, door een om wat voor reden dan ook optredende vertraging, dan is die meerderheid er vermoedelijk niet meer. Dan zou de wet stranden met de haven in zicht.
Waar komt de minister vandaan?
Dat ze minister van Landbouw werd in het kabinet-Rutte III, kwam niet uit de lucht vallen. De in 1977 geboren Schouten groeide op in het Brabantse Giessen, waar haar ouders een melkveebedrijf runden. Op haar negende overleed haar vader, en al snel moesten zij en haar twee zussen hun moeder helpen op de boerderij. Ze bekommerde zich overigens meer om de financiën en het ondernemen dan om de koeien. Op haar zeventiende ging Schouten naar Rotterdam om er bedrijfskunde te studeren. In 2011 trad zij toe tot de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer, waar zij de zetel innam die fractievoorzitter André Rouvoet achterliet na zijn vertrek uit de politiek. Sinds 2017 is ze naast minister ook vicepremier.
Ze maakt veel mensen boos.
Klopt. In 2017 dachten de boeren in de boerendochter een medestander te treffen, iemand die hun zijde zou kiezen in de probleemdossiers rond stikstof en mestoverschotten. Maar dat viel tegen. Ze tikte boeren die het niet zo nauw namen met de mestregels hard op de vingers. Op haar huidige post zit ze met de pensioenwet, die veel gepensioneerden voor hun inkomen doet vrezen. Dinsdag 30 mei wordt een spannende dag voor de minister.