Premium Lock Rens Schoorl: ‘Je moet met je voeten erg in de klei zitten’

Rens Schoorl is directeur van energieleverancier Tibber. Foto: Olivier Middendorp

Rens Schoorl (35), directeur Nederland van dynamische energieleverancier Tibber, leerde als student al hoe je leidinggeeft. Hij plukt er nog steeds de vruchten van.

1. Hoe is het om tijdens een energiecrisis te starten als energieleverancier?

‘Hectisch, maar de crisis heeft ons juist ook wel een klein beetje geholpen. We zijn na een testfase officieel van start gegaan in juli 2022, te midden van hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Energie werd het gesprek bij de koffiemachine en op verjaardagsfeestjes. Ook dynamische energietarieven, met elk uur veranderende stroomprijzen, waren opeens een hot topic.

‘Daar kwam het politieke gesprek over het prijsplafond bij. In combinatie met het prijsplafond werden opeens de risico’s voor de consument weggehaald. Die hoeft nooit meer te betalen dan het plafondtarief van 40 cent per kilowattuur, terwijl de dynamische tarieven vaak veel lager liggen dan bij de tradi­tionele contracten. Toen dacht bijna ­iedereen ongeveer: hee, dat is een interessante optie!’

2. Dus het dynamische contract heeft de wind in de zeilen?

‘Energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten worden binnenkort, als de nieuwe Energiewet in werking treedt, verplicht om een ­dynamisch energiecontract aan te bieden, omdat dynamische contracten leiden tot een betere afstemming tussen vraag en aanbod van stroom.

‘Je ziet bij stroomtarieven vaak een piek in de prijs in de ochtend, bijvoorbeeld tussen 7 en 9. Net als in de avonduren tussen 5 en 7. Op die momenten is de vraag naar stroom het grootst. Maar midden op de dag en in de nacht heb je juist weinig vraag.

‘Tijdens de pieken komen de stroomnetten onder druk te staan en moeten kolencentrales worden aangezet om elektriciteit op te wekken. Dat is natuurlijk niet groen en efficiënt.

‘Dynamische tarieven leveren een prijsprikkel op om het verbruik beter over de dag uit te smeren en daardoor veel efficiënter met energie om te gaan.’

3. Maar dan moet je je de hele dag druk maken om je energieverbruik?

‘Als je kijkt naar de klimaatverandering en de toekomst van energie, dan is de tijd van achteroverleunen wel voorbij. We komen uit een wereld van vaste contracten, waarbij je weet wat je betaalt en niet wordt gestimuleerd om naar je energieverbruik te kijken.

‘Ik woon in de binnenstad van Haarlem in een relatief oud appartement. Ik heb geen zonnepanelen of elektrische auto met laadpunt voor de deur. Uiteraard ben ik Tibber-klant, al zo gewend aan de dagelijkse prijscurve dat ik zonder daarover na te denken de was daarop afstem. Een typisch voorbeeld van energiegebruik dat je kunt sturen. Mocht er iets veranderen in de prijs, dan krijg ik een alert van de app dat de prijzen morgen lager of hoger zijn dan verwacht. Daarnaar kan ik handelen.

‘We nemen de gebruiker dingen uit handen, maar bevorderen ook gedragsverandering. Op onze app kun je allerlei apparaten met elkaar verbinden, zoals de warmtepomp en zonnepanelen. Als je een elektrische auto hebt, hoef je maar één keer in te stellen hoe laat je hem door de week in de ochtend nodig hebt. De app zorgt ervoor dat de auto wordt opgeladen tijdens de goedkoopste uren.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw