Alles bij elkaar loopt het begrotingstekort van de Nederlandse overheid op tot bijna 50 miljard euro in 2028. En dat bedrag vergt serieuze politieke actie. In aanloop naar Prinsjesdag 2023 brengt EW de mogelijkheden om te bezuinigen in kaart.
Eén waarschuwing van het Centraal Planbureau over het stijgende aantal armen was voldoende om Den Haag in de gebruikelijke reflex te laten schieten. Inkomensondersteuning voor de lage inkomens omhoog en dus de belastingen voor de hogere inkomens ook omhoog. Iemand moet de rekening van de armoedebestrijding immers betalen.
Hoe staan de Nederlandse overheidsfinanciën ervoor?
Hoewel de staatsschuld de komende jaren nog ver onder de 60-procentnorm blijft, stijgen de rentelasten van het Rijk hard: van 7,2 miljard euro in 2023 naar 15 miljard euro in 2028. Ook de uitgaven aan defensie verdubbelen de komende jaren: van 11,3 miljard euro in 2023 naar 21,2 miljard euro in 2028. Dat zou eigenlijk 25 miljard euro moeten zijn om aan de NAVO-norm te voldoen: 2 procent van de economie uitgeven aan defensie. Nederland blijft steken op 1,7 procent.
Daar blijft het niet bij. Jarenlang was de gezondheidszorg de belangrijkste uitgavenpost van de overheid, maar volgend jaar neemt het ministerie van Sociale Zaken die koppositie over. Aan zowel uitkeringen als de zorg geeft de overheid 95 miljard euro uit, maar sociale zekerheid zit er nog net een paar honderd miljoen euro boven. De komen- de jaren lopen de uitgaven aan sociale zekerheid hard op: nu zijn er nog 3,3 miljoen AOW’ers, in 2028 zijn dat er al 3,6 miljoen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen