Deze week geeft EW in het omslagartikel negentien tips om de voordeligste energieleverancier te vinden. Die zoektocht blijkt helaas nog steeds onnodig ingewikkeld, schrijft Jeroen van Wensen.
Energieleveranciers hebben er nogal eens een handje van om hun tarieven niet al te helder te presenteren. Hoge tarieven worden vermengd met hoge welkomstbonussen of geld-terugacties, wat algauw het beeld vertroebelt.
Irritante prijsstrategie
Bovendien kan de consument nergens een compleet en actueel beeld krijgen van de honderden producten van de vijftig leveranciers. Ook betalen trouwe klanten vaak te veel door irritante prijsstrategieën. Een beruchte is het verhogen van de tarieven voor vaste klanten, in de wetenschap dat veel van die klanten ‘slapers’ zijn. Niet iedereen gaat immers elke maand op zoek naar de goedkoopste leverancier.
In de financiële wereld speelde overigens tot een jaar of tien terug iets vergelijkbaars. Banken bedienden zich van de ‘dakpanconstructie’.
Ze introduceerden een nieuwe spaarrekening met hoge rente, om die na verloop van tijd weer te laten zakken, omdat zittende spaarders toch niet snel vertrekken. Om nieuwe spaarders te lokken, introduceerden ze weer nieuwe spaarrekeningen. De dakpanconstructie mogen banken niet meer toepassen.
Den Haag kan iets doen
Gaat een energieleverancier bankroet, dan is de klant zijn voorschotbedragen kwijt. Daarom zullen klanten kiezen voor zekerheid, wat gevestigde partijen in de kaart speelt. Prijsvechtende nieuwkomers staan op achterstand, want wie durft maandelijks bedragen over te maken naar een onbekende partij? Een garantiefonds, zoals dat bijvoorbeeld bestaat in de reisbranche, kan dit probleem oplossen. Gaat de prijsvechter failliet, dan krijg je van dat fonds de voorschotbedragen terug.
Gelukkig kan de Tweede Kamer ook iets doen. Er staat een nieuwe energiewet op stapel en er wordt gezocht naar wettelijke ankers om de energiemarkt transparanter te maken. Een verbod op welkomstbonussen en dakpanconstructies hoort daarbij. Net zoals een garantiefonds en een plaats op het internet waar de consument de energieproducten goed kan vergelijken.
EW beantwoordt de komende dagen veelgestelde vragen over hoe te besparen op uw energiecontract. Donderdag 5 oktober verschijnt deel 1: de goedkoopste energieleverancier.