De huizenprijzen rijzen inmiddels weer de pan uit

04 juli 2024Leestijd: 4 minuten
Foto: Kim van Dam/HH/ANP

Koophuizen zijn in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw een stuk duurder geworden, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Er wordt weer flink overboden. Ook zien de makelaars dat beleggers hun huurhuizen verkopen vanwege overheidsmaatregelen.

De prijs van een gemiddeld koophuis bedroeg in het tweede kwartaal maar liefst 468.000 euro. Dat is een stijging van 7,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en van 13,6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal 2023.

Zo’n hoge stijging is volgens de NVM in 29 jaar maar één keer eerder voorgekomen.

De drukte op de huizenmarkt neemt ondanks die prijsstijgingen niet af. In het zojuist afgelopen kwartaal zijn twee op de drie woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder gold dat nog voor 56 procent, een jaar eerder voor 39 procent.

Positief is dat in het tweede kwartaal 41 procent meer huizen te koop zijn gezet dan in het kwartaal ervoor, en 13 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2023.

Nieuwbouw versnellen

Nog altijd stelt de NVM dat er meer woningen nodig zijn. De prijzen stijgen zo hard doordat het aanbod nog altijd te krap is en de vraag hoog, dankzij goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en groter vertrouwen van de consument.

‘We maken ons zorgen over de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de langere termijn bij dit krappe aanbod en deze grote vraag,’ zegt Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van NVM Wonen. Gerssen wil daarom snel praten met de nieuwe minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer (BBB), om vooral de nieuwbouw te versnellen. Gerssen is vooral blij dat Keijzer vasthoudt aan de doelstelling om 100.000 huizen per jaar te bouwen. Ook al lukt dat al jaren niet.

Meer huurhuizen verkocht

De makelaarsvereniging heeft ook onderzocht hoe het zogenaamde uitponden zich ontwikkelt. Daarbij verkopen beleggers hun huurhuizen omdat hun rendement onder druk staat door belastingverhogingen en de nieuwe huurwet.

De NVM-makelaars geven via een onderzoek aan dat er echt een stijging in de uitpondcijfers te zien is. Voormalig bouwminister Hugo de Jonge wilde dat nogal eens betwisten. In 2023 werden volgens het Kadaster al ongeveer 16.000 woningen uitgepond, met een sterke toename gedurende het jaar. In het laatste kwartaal van 2023 was meer dan één op de tien verkochte woningen een voormalige huurwoning. En in de eerste twee maanden van 2024 was er ten opzichte van de eerste twee maanden van 2023 een stijging van maar liefst 80 procent in het aantal uitgeponde huurhuizen, volgens het Kadaster. Volgens de NVM staat van elke vijf uitgeponde huurhuizen er één in Amsterdam.

Cocktail van maatregelen

De NVM geeft geen cijfers over uitgeponde huizen in 2024, maar uit onderzoek van de branchevereniging onder de achterban blijkt wel dat vier op de vijf makelaars ook een sterk gegroeid aantal uitpondingen zien in vergelijking met de tweede helft van 2023.

De belangrijkste uitkomst is dat 25 procent van alle uitgeponde woningen een markthuur heeft binnen de prijsgrenzen van het middenhuursegment, oftewel onder de 1.160 euro. Nog eens 22 procent van de uitgeponde woningen zit net boven het middensegment, met een markthuur tussen 1.160 en 1.360 euro.

Het is een cocktail van maatregelen die leidt tot de toename van het uitponden. Het hogere fictieve rendement in box 3, de Wet betaalbare huur (ter regulering van de middenhuur) en het verbod op tijdelijke huurcontracten worden gezien als de belangrijkste oorzaken.

Voormalige huurwoningen zullen de koopwoningmarkt niet echt helpen

Zo verdwijnen veel huurwoningen naar de koopsector, terwijl ze een relatief betaalbare huur hadden. Gerssen over het uitponden: ‘De woningen die eerder werden verhuurd maar nu worden verkocht, zullen de bestaande koopwoningmarkt niet echt helpen. Ze vormen een druppel op een gloeiende plaat. De groepen die zijn aangewezen op de huursector profiteren ook niet van de uitpondingen. Zij zijn, met een midden- of lager inkomen, vaak niet in staat de woningen die ze huurden, in de koopsector te financieren. En voor huurders die zoeken in de middenhuur is het effect desastreus, want het huuraanbod wordt nog kleiner.’

Er ligt dus een interessante, complexe uitdaging voor Keijzer als nieuwe minister van Volkshuisvesting. De belangrijkste opdracht: laat meer bouwen en doe dat vooral snel.

De belangrijkste NVM-kwartaalcijfers op een rij

  • Vergeleken met een jaar geleden vertonen de transactieprijzen van alle typen woningen een aanzienlijke stijging. Tussenwoningen stegen met 14,6 procent in prijs, hoekwoningen met 12,7 procent, twee-onder-een-kap woningen met 15,1 procent, vrijstaande woningen met 11,5 procent en appartementen met 13,4 procent.
  • In het tweede kwartaal van 2024 is 67 procent van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 56 procent en een jaar geleden 39 procent.
  • In dit kwartaal is een woning gemiddeld na 27 dagen verkocht. Dat is 7 dagen korter dan in het eerste kwartaal en ook 7 dagen korter dan een jaar eerder.
  • Het aantal te koop gezette woningen is op kwartaalbasis met 41 procent toegenomen.
  • NVM-makelaars verkochten in het afgelopen kwartaal ongeveer 7.350 nieuwbouwwoningen. Vergeleken met een jaar eerder is dat liefst 70 procent meer.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.

Theo van Vugt
Theo van Vugt (1962) is redacteur economie bij EW.
Lees meer
Theo van Vugt