Zo hoopt Nederland het beste mkb-financieringsklimaat van Europa te krijgen

23 september 2024Leestijd: 2 minuten
Beeld: Robin Utrecht/ANP

De niet-bancaire financieringsmarkt voor het mkb is complex. Speciaal gezant Menno Snel gaat daar wat aan doen.

Ondernemers konden voor financiering altijd aankloppen bij de bank. Die tijd is voorbij. Hoewel de bank nog steeds een belangrijke financier is voor ondernemers, krijgen die in het midden- en kleinbedrijf (mkb) daar minder vaak een lening.

Nieuwe partijen springen in het gat dat de banken achterlaten. Maar de markt is onoverzichtelijk. Menno Snel (53), gezant MKB-Financiering en staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte III, moet daar verandering in brengen. Als gezant dacht Snel na over de uitwerking van het Nationaal Convenant. De ambitie: Nederland moet het ‘beste mkb-financieringsklimaat van Europa’ krijgen.

Dit zijn de aanbevelingen van de speciaal gezant:

Aanbeveling 1

Bouw geen nieuwe instelling, zoals een mkb-bank, maar versterk en verbind het bestaande ecosysteem van mkb-financiering tot 1 miljoen euro, en vul aan als dat nodig is.

Nederland heeft al veel succesvolle private en publieke partijen en instrumenten. Het toevoegen van een nieuwe entiteit zou de markt nog ingewikkelder maken.

Aanbeveling 2

Zorg ervoor dat non-bancaire financiers voldoende kapitaal kunnen krijgen, zodat de sector kan meegroeien met de vraag. Dat kan bijvoorbeeld met nieuwe funding-oplossingen. Die oplossingen mogen de markt niet verstoren en moeten de financieringskosten voor de ondernemer verlagen. Bovendien moet zo’n oplossing vooral privaat kapitaal mobiliseren.

Aanbeveling 3

Maak de markt overzichtelijker met een financieringshub die onder de ­Kamer van Koophandel valt, zodat mkb-ondernemers op een vindbare en onafhankelijke plek ­kunnen worden geholpen.

Dat helpt ondernemers om passende financiering te vinden via een transparante en betrouwbare aanbieder.

Aanbeveling 4

De ondernemer die financiering wil ophalen, moet bij iedere verstrekker die hij benadert andere gegevens aanleveren. Dat is tijdrovend en levert veel administratieve lasten op.

Om dat voortaan te voorkomen, moet het aanleveren van data worden versimpeld. Alle financiers moeten aanvragen op basis van dezelfde gegevens gaan beoordelen.

Wie is Menno Snel?

Menno Snel (53) is gezant MKB-Financiering, partner bij Hague Corporate Affairs en voorzitter van de raad van advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij was eerder politicus namens D66. Van 2017 tot 2019 was Snel staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte III. Hij stapte op wegens de Toeslagenaffaire.