Remon Vos: miljardair in Praag, met een lijntje naar Groningen

‘Vastgoedtsaar’ Remon Vos staat op nummer drie op de lijst met rijkste Nederlanders. Beeld: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Remon Vos (54) is de rijkste selfmade miljardair van Nederland. Wie is deze ‘vastgoedtsaar’ en nummer drie in de Quote 500? Vier vragen.

1. Waar komt Remon Vos vandaan?

Groninger Remon Vos werd op 14 september 1970 geboren in Stadskanaal, en verhuisde naar Winschoten toen zijn ouders scheidden. Al jong had hij allerlei baantjes, van auto’s wassen tot werken in de telefoonzaak van zijn vader en de plaatselijke vleesfabriek. Tussen de vleeswaren ontstond zijn ondernemersdroom. De fabriekseigenaar had een Mercedes, en die wilde de jonge Vos later ook.

Toen hij na de mavo naar de meao ging, moest hij de boeken in. Het onderwijs werd hem te theoretisch, zei Vos in 2023 tegen Quote. Hij ging naar de detailhandelsschool in Groningen. In de trein naar Groningen leerde hij zijn vrouw Carolien kennen, dochter van het hoofd van een basisschool in Heiligerlee. De toenmalige pabostudente had nog geen idee dat ze tegenover de latere vastgoedmagnaat van Nederland zat, waarmee ze naar Praag zou verhuizen.

2. Hoe verliep de loopbaan van Remon Vos?

Via zijn ondernemende vader kwam Vos in contact met Groningse zakenlieden, die hem op sleeptouw namen. In opdracht van directeur Klaas Oolders van Hoza Logistics Solutions, dat logistieke oplossingen zoals rolcontainers produceert, vertrok Vos in 1991 met zijn bevriende zakenrelatie Johan Brakema naar Tsjechië. Hij werd er mede-eigenaar van een Hoza-fabriek, waar stalen supermarktkarretjes voor zuivel werden gemaakt. De fabriek stond in Jihlava, tussen Praag en Brno.

Vos had ambitie. De productie groeide en toen het pand te klein werd, moest hij op zoek naar een nieuwe plek. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Hij bouwde uit nood een eerste bedrijvenparkje met één bedrijfshal. Zo kwam Vos in de vastgoedbranche terecht en ontstond zijn liefde voor het vak. Het was het begin van de vermogensopbouw van de rijkste selfmade miljardair van Nederland.

3. Hoe komt Remon Vos aan zijn geschatte vermogen van 6 miljard euro?

Het vermogen van Remon Vos komt voort uit zijn bedrijf CTP, Central Trade Park. CTP werd oorspronkelijk opgezet door Brakema, maar hij stapte er al snel uit. Na zijn afscheid bij Hoza zette Vos in 1998 CTP voort, samen met voormalig advocaat en projectontwikkelaar Eddy Maas. Maas regelde de contracten, Vos ontwikkelde de bedrijventerreinen en regelde de bouw van de bedrijfshallen.

Na de val van de Muur in 1989 lag in Tsjechië en andere Oost-Europese landen de markt open voor industrieel vastgoed. De industriële magazijnruimtes van CTP waren er een groot succes. Na het overlijden van Eddy Maas kon Vos de familie Maas uitkopen. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot één van de grootste Europese bedrijven in industrieel vastgoed.

Inmiddels ontwikkelt CTP met zevenhonderd werknemers hypermoderne industrieterreinen in het Oostblok, maar ook in West-Europa. Sinds 2023 lopen er projecten in Duitsland en Polen. Ook zegt CTP te bouwen in Amsterdam en Rotterdam.

Het ging Vos niet altijd voor de wind. Tegen RTV Noord zei Vos dat hij in 2007 een heftige burn-out had en zelfs in het ziekenhuis belandde. Toch twijfelde hij niet of hij door wilde gaan met CTP. Dat pakte goed uit.

In 2021 ging CTP naar de beurs. Vos behield 82 procent van de aandelen, die door de beursgang flink in waarde stegen. Ondanks een aantal tegenslagen in 2022 groeit het vertrouwen in de waarde en de toekomst van CTP nog altijd gestaag.

CTP opende in 2023 een kantoor in Hongkong, om de groeiende vraag van Aziatische klanten naar industriële en logistieke magazijnruimte aan te kunnen. Ook werd een recordaantal van 2 miljoen vierkante meter aan huurcontracten ondertekend. Zo groeide Vos’ vermogen afgelopen jaar met eenderde.

Men een geschat vermogen van 6 miljard euro steeg hij naar plek drie in de Quote 500, achter Charlene de Carvalho-Heineken en Luxaflex-miljardair Ralph Sonnenberg.

4. Hoe ziet het leven van Remon Vos eruit?

De noordeling bezit met zijn vrouw Carolien een landgoed van 10 hectare in de buurt van Praag, met daarop ook een kleine kinderboerderij met kippen, ezels en schapen. Ze hebben een oude brouwerij omgebouwd tot Bauhaus-villa, die wel iets wegheeft van een ruimteschip. Het stel heeft twee volwassen kinderen.

Terugkeren naar Nederland zit er voor het gezin niet meer in. Groningen is definitief ingeruild voor Praag. Al wilde Carolien oorspronkelijk niet mee − ze had al een baan in Nederland. Vos moest volgens het AD veel moeite doen om haar te overtuigen voor een jaar mee naar Tsjechië te verhuizen. Inmiddels wonen ze er al ruim twintig jaar.

Vos bezit een privévliegtuig, de Gulfstream G500. Hij vliegt daarmee om de dag wel weer naar een ander land voor zaken, zei hij in 2021 tegen het AD. Ook bezit Vos een indrukwekkend wagenpark, inclusief chauffeur. Hij maakt lange dagen en zit steevast om 7 uur ’s ochtends in meetings. Vos heeft geen zin om rustiger aan te doen, hij is en blijft een nuchtere, hardwerkende Groningse ondernemer.

Het gezin Vos zet zich ook in voor sociale doelen. CTP plaatst op elk bedrijfspark een zelfbetaalde dokterspost. Remon Vos doneerde in 2022 10 miljoen euro aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Zijn vrouw Carolien zet zich in voor onder meer kankercentrum Maggie’s in Groningen. Het gezin is één van de grote geldschieters van het centrum. Toch nog een lijntje met Groningen dus.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.