EU bekijkt ontmoeting tussen Tsipras en Poetin met argusogen

Het was al enige tijd bekend, maar deze dagen is het dan zover: de Griekse premier Alexis Tsipras is in Rusland voor een tweedaags bezoek, waarbij onder meer een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin op de agenda staat. ‘Brussel’ kijkt bezorgd toe: gaan de Grieken de banden (verder) aanhalen met Moskou?

Een dag voor zijn vlucht richting het Kremlin, had de Europese Commissie een waarschuwing voor bilaterale handelsafspraken met Rusland. ‘We verwachten dat alle lidstaten met één stem spreken ten aanzien van onze handelspartners, inclusief Rusland,’ zei een woordvoerder gisteren.

Veelbelovend

Ook EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz deed een duit in het zakje. De Duitse socialist zou het ‘onacceptabel’ vinden als Tsipras het gemeenschappelijke EU-beleid richting Moskou doorkruist in ruil voor (financiële) steun.

De EU is bang dat het noodlijdende Griekenland zaken gaat doen met Rusland, waardoor de Europese kredietverleners mogelijk worden gepasseerd. Voorafgaand aan het vertrek van Tsipras spraken overheidsfunctionarissen van een bezoek dat zowel in economisch als politiek opzicht ‘veelbelovend‘ is.

Speculaties

Wat heeft Poetin te bieden? Er doen verschillende geruchten over een tegemoetkoming aan de Zuid-Europeanen, die nog altijd in grote economische problemen verkeren. Een van die speculaties gaat over een versoepeling van de Russische boycot van groenten en fruit, waar de Grieken zwaar onder te lijden hebben.

Moskou zou Griekenland kunnen toestaan om groenten en fruit te importeren, terwijl andere EU-lidstaten geen toegang hebben tot de Russische markt. Maar wellicht belangrijker (en ingrijpender) is dat er een mogelijke verlaging van de gasprijs op tafel ligt.

Dat is wat de Russische krant Kommersant althans meldt, op basis van een anonieme Kremlin-bron. Er wordt serieus overwogen om de Grieken flinke korting te geven op de prijs die zij voor het Russische gas neertellen. Volgens dezelfde bron zou Athene mogelijk ook geld worden geleend, waar de Russen dan wel iets voor terug willen. Griekenland is afhankelijk van het Russische gas.

Doodlopende weg

Er wordt alom gevreesd dat de Griekse regering af wil van de sancties tegen Rusland, die werden ingesteld na de inname van de Krim en de onrust in Oost-Oekraïne. Een stem tegen die strafmaatregelen betekent dat het sanctiebeleid onderuit wordt gehaald, aangezien alle 28 lidstaten van de Unie unaniem moeten instemmen.

Eind maart gaf Tsipras te kennen dat de sancties een ‘doodlopende weg‘ zijn en dat er juist nauwer moet worden samengewerkt met de Russen. ‘Het is lente in de Grieks-Russische relatie,’ zei de premier en leider van het linkse Syriza.