Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.
Ruim tien jaar ben ik zaakwaarnemer van een kinderloze weduwe. Ik hielp haar met haar laatste wil ten gunste van een goed doel. Sinds kort zit ze in een verpleeghuis en weigert de familie mij de toegang, omdat dat haar zou verwarren. Ik vrees dat men haar manipuleert. Ik heb vergeefs geprobeerd bewindvoerder te worden. Wat nu? H.K., Amsterdam
prof.mr.dr. Bernard Schols – Hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Zaakwaarneming is een beetje een onhandige rechtsfiguur. Een zaakwaarnemer laat zich uit goede wil welbewust in met het belang van een ander, zonder dat hij daartoe met zo veel woorden bevoegd is verklaard. Het is daarom verstandig deze situatie tijdig om te zetten in een volmacht oftewel een ‘levenstestament’. Ik begrijp dat het hiervoor te laat is.
Belangrijk is dat de persoon die zo’n levenstestament laat maken daarin laat opnemen – voor het geval de rechter er toch voor kiest om een beschermingsbewind in te stellen – wie hij of zij het liefst als bewindvoerder zou zien. De wet bepaalt dat de rechter als hoofdregel uitdrukkelijk de voorkeur volgt van degene wiens vermogen onder bewind gesteld dient te worden.
Hier is echter geen voorkeur uitgesproken. Een bewindvoerder kan eventueel wel wegens gewichtige redenen door de rechter worden ontslagen en vervangen. In Nederland dient de laatste wil te worden vastgelegd bij een notaris, die nauwgezet controleert of degene die een testament wil maken wel wilsbekwaam is en door niemand onder druk wordt gezet.
De vraag is of mevrouw nog in staat is om een nieuw testament te maken. Indien zij dit niet meer kan, zal uiteindelijk het goede doel haar erfgenaam zijn.
Medio volgend jaar komt mijn lijfrente vrij (oud-regimepolis). Het gaat om 90.000 euro. Ik wil hierover graag met een financieel adviseur overleggen. Hoe vind ik een goede adviseur en hoe weet ik of hij betrouwbaar is? En wat kost goed advies? A.J., Barendrecht
Barbara van der Est – Expert Geld bij de Consumentenbond
Het is goed om u eerst te verdiepen in de mogelijkheden van uw oud-regimepolis. Hiermee kunt u méér dan alleen een lijfrente aan uzelf laten uitkeren. U kunt het geld in één keer laten uitbetalen, of er een nieuwe lijfrente mee aankopen en de uitkeringen naar uw kinderen laten overmaken. Alle opties hebben fiscale gevolgen.
Voor onafhankelijk advies over wat u het best kunt doen, kunt u contact opnemen met een onafhankelijk financieel planner, te vinden via vofp.nl.
Financieel planners werken meestal tegen uurtarief, reken op zo’n 150 euro per uur. Ze verkopen geen producten. Mocht u voor een lijfrente-uitkering kiezen, dan kunt u tarieven vergelijken op www.consumentenbond.nl/lijfrente. Daarna kunt u bij de aanbieder die de hoogste uitkering biedt een offerte vragen. Dit kan vaak online. Werkt de gekozen verzekeraar of bank alleen met tussenpersonen, dan kunt u beter een andere kiezen, want anders betaalt u weer advieskosten.
Op eBay Duitsland kocht ik een robotstofzuiger, die van de trap viel. De importeur gaf een nieuwe. Ook die viel van de trap. Nu wijst hij op de gebruiksaanwijzing: je mag niet bij een trap zuigen. Op de doos staat dat het ding niet kan vallen door slimme sensoren. J.H., Heijningen
Anne van ’t Hoff – Juridisch adviseur ConsuWijzer, overheidsloket voor consumenten van Autoriteit Consument & Markt (ACM)
Onduidelijk is of u nog fabrieks- of importeursgarantie hebt. Alleen als u die extra garantie hebt gekregen en deze nog geldt, heeft de importeur of fabrikant een verplichting en moet hij de garantie nakomen zoals in de voorwaarden staat. Maar u hebt geen koopovereenkomst met de importeur of de fabrikant, daarom hebben die geen wettelijke verplichtingen.
De vraag is of u (ook) een beroep kunt doen op het Nederlandse consumentenrecht. Hebt u de robotstofzuiger via eBay van een particulier gekocht? Dan is het consumentenrecht op die overeenkomst niet van toepassing. Neem dan contact op met
uw rechtsbijstandverzekering en informeer naar uw mogelijkheden.
Hebt u het apparaat gekocht van een Duitse ondernemer, dan kan het Europees Consumenten Centrum (www.eccnederland.nl) antwoord geven op uw vraag.