Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.
Ik heb mijn kinderen een ‘schenking onder schuldigerkenning’ gedaan. Ik wil zelf de schenkbelasting voldoen. Maar de notaris adviseert op het aangifteformulier de kinderen aan te merken als verschuldigden daarvoor. Voldoe ik de aanslag zelf, dan vormt die betaling opnieuw een belaste schenking. Hoe kan ik de belasting toch betalen? P.G., Breda
prof.mr.dr. Bernard Schols – Hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen
De wet gaat ervan uit dat de begiftigde de schenkbelasting betaalt. Partijen kunnen echter onderling afspreken dat de schenker de schenkbelasting voldoet. In jargon heet dat een schenking ‘vrij van recht’, hetgeen doet denken aan de term ‘vrij op naam’ bij de verkoop van een huis.
Wie ‘vrij van recht’ een ton schenkt, schenkt niet alleen die ton, maar een ton plus de schenkbelasting daarover. En daar blijft het niet bij. Over de geschonken schenkbelasting moet u inderdaad ook weer schenkbelasting betalen en die wordt ook weer geschonken en ga zo maar door. De schenking wordt groter en groter, oftewel de reeks wordt oneindig.
Indien u in het betreffende jaar echter niet meer dan een ton wilt schenken, zult u deze niet vrij van recht schenken en dus op het aangifteformulier aanvinken dat de schenkbelasting voor rekening van de begiftigde komt.
Naar ik aanneem doelt de notaris erop dat de door de ontvanger verschuldigde schenkbelasting ook weer door de schenker aan de begiftigde kan worden geleend. Slim schenken staat of valt met ‘knippen en spreiden’. Elk jaar weer komt de overheid met nieuwe schenkingsvrijstellingen, waarvan u strategisch gebruikmaakt door de lening in porties kwijt te schelden.
Mijn broer en ik hebben een winkelpand geërfd, dat wordt verhuurd. De gemeente gaat het pand waarderen volgens de WOZ en stuurde een vragenlijst over onder meer de huurinkomsten. Ik vind dat vertrouwelijke informatie. Moet ik dit invullen? J.K., Rotterdam
mr. Kristien Aerts-de Kok – Advocaat civiel onroerend goed bij RST Advocaten in Breda
Voor de waardevaststelling van de winkel gelden de regelingen die zijn opgenomen in de Wet waardering onroerende zaken en de Algemene wet inzake rijksbelastingen. Hierin staat dat u verplicht bent gevraagde gegevens en inlichtingen te verschaffen.
Desgevraagd zult u ook inzage moeten geven in de administratie en toegang moeten verlenen tot de winkel. Alles voor zover dit betrekking heeft op of nodig is voor de vaststelling van de waarde van de winkel.
De gemeente moet zowel bij het opvragen als bij het gebruik van de gegevens zorgvuldig te werk gaan en zij mag daarbij haar bevoegdheid niet misbruiken. Verder moet zij vastgestelde formulieren gebruiken en uiteraard vertrouwelijk met de gegeven informatie omgaan.
Niet meewerken aan het verstrekken van de gevraagde gegevens levert volgens de wet een strafbaar feit op. Een ander gevolg is dat u zult moeten aantonen dat de waarde onjuist is vastgesteld.
Begin juli heb ik online een elektrische tandenborstel gekocht. Ik heb hem nog steeds niet ontvangen. Inmiddels zie ik dat hij bij een andere winkel een stuk goedkoper is. Kan ik de koop ongedaan maken, nu de levering zo lang duurt? B.V., Tilburg
Anne van ’t Hoff – Juridisch adviseur ConsuWijzer, loket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt
Jazeker kunt u dat. U hebt namelijk een bedenktijd van veertien dagen omdat u het product bij een webwinkel hebt gekocht, conform de Wet koop op afstand. Die bedenktijd gaat eigenlijk pas in op het moment dat het product aan u is geleverd, maar u kunt de bedenktijd ook eerder inroepen.
U kunt dus ook van de koop af voordat het product is geleverd. Dat moet u de verkoper wel laten weten. Doe dit door hem een e-mail of een brief te sturen. Geef aan dat u gebruikmaakt van de wettelijke bedenktijd en daarom afziet van de aanschaf.
Hebt u vooruitbetaald? Vraag dan ook uw geld terug. De verkoper moet u het bedrag binnen veertien dagen terugbetalen. Het is verstandig om er een bewijs van te hebben dat u de verkoper dit hebt laten weten. Stuur daarom een e-mail met een leesbevestiging of verstuur uw brief aangetekend.
Elsevier nummer 39, 26 september 2015