Elke week geven drie deskundigen antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties.
Ik ben zeventigplusser en heb een eigen huis, vrij van hypotheekschuld. De exacte marktwaarde weet ik niet, maar de WOZ-waarde van het huis bedraagt volgens de gemeente 400.000 euro. Kan ik op mijn leeftijd nog een nieuwe hypotheek afsluiten, om op die manier op de waarde van het huis ‘in te teren’? L.R., Amsterdam
Jeroen Wolfsen ffp – Financieel planner en directeur van vergelijkingssite MoneyWise.nl
In principe is er geen maximumleeftijd aan het sluiten van een hypotheek, al kan elke bank daarvoor eigen spelregels hebben. Een aantal banken heeft hiervoor een speciale hypotheekvorm. Er zijn in principe drie soorten hypotheken waarmee u iets kunt in een dergelijke situatie.
De eerste is de krediethypotheek. Dit is eigenlijk een soort doorlopend krediet met uw huis als onderpand. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u heeft opgenomen. De rente is variabel en uw maandlasten zijn dat ook.
De tweede vorm staat bekend als de opeethypotheek. Hierbij leent u een bedrag; een deel daarvan kunt u opnemen en het andere deel gebruiken om de maandlasten van de lening te betalen.
De laatste vorm is de verzilverhypotheek. Hierbij neemt u eenmalig of maandelijks een bedrag op. De rente die u moet betalen, wordt tot een vooraf vastgesteld maximum bijgeschreven op de lening. Bij verkoop van het huis moet dit uiteindelijk wel worden terugbetaald.
Niet elke bank biedt dergelijke hypotheekvormen aan waarbij u kunt interen op uw overwaarde. Laat u daarom goed voorlichten door een onafhankelijk adviseur over uw mogelijkheden en waar u terechtkunt voor zo’n type lening.
Onze volwassen zoon is overleden. Wij willen de begrafenis betalen, maar hij heeft schulden. Kunnen schuldeisers ons aansprakelijk stellen voor de schulden omdat wij, door het regelen van zijn begrafenis, min of meer optreden als erfgenamen?H.J., Amsterdam
prof.mr.dr. Bernard Schols – Hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Iemand die zich gedraagt als erfgenaam, aanvaardt de nalatenschap zuiver en neemt niet alleen alle lusten over, maar ook alle lasten. Zelfs als de activa van de nalatenschap de passiva overtreffen. Een erfgenaam is dan met zijn privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de overledene.
Dit laatste kunt u eenvoudig voorkomen door de nalatenschap beneficiair (oftewel onder voorrecht van boedelbeschrijving) te aanvaarden. U zet dan als het ware een hek om uw privévermogen. Dit kan via het afleggen van een verklaring bij de griffie van de rechtbank. De notaris kan dit voor u regelen.
Recentelijk heeft de Hoge Raad gelukkig bevestigd dat alles wat te maken heeft met het regelen van de begrafenis géén daad van zuivere aanvaarding is. Toch is het verstandig om zo snel mogelijk beneficiair te aanvaarden.
En verwerpen? Ook dan vervallen de schulden, maar ook het eventuele recht op het winnende staatslot.
In december brachten wij een duur dekbedovertrek naar de stomerij. Die besteedde dat uit aan een wasserij. Het overtrek is daar zoekgeraakt. De stomerij is in januari overgenomen door een nieuwe eigenaar. Hij kan het ook niet vinden. Wat nu? P.K., Maarssen
mr. Kristien Aerts-de Kok Advocaat civiel onroerend goed bij RST advocaten in Steenbergen
U sluit een overeenkomst met de stomerij om het dekbedovertrek te laten reinigen. De stomerij moet die overeenkomst nakomen en zorgvuldig handelen. Het kwijtraken hoort daar niet bij.
Er is sprake van een zogenoemde toerekenbare tekortkoming en de stomerij is aansprakelijk. De stomerij moet daartoe eerst in verzuim zijn. Ik adviseer om een brief te sturen waarin u de stomerij een redelijke termijn geeft om het dekbedovertrek te vinden, bijvoorbeeld twee weken.
Helaas kunt u slechts aanspraak maken op de dagwaarde. Voor de berekening daarvan kijkt men naar aanschafprijs en ouderdom, waarbij uitgangspunt is dat het dekbedovertrek in een termijn van vijf jaar wordt afgeschreven.
Indien lopende overeenkomsten zijn overgenomen door de nieuwe eigenaar, moet u hem aanspreken. Dit kan onder omstandigheden anders zijn, maar daarvoor is meer informatie nodig.
Elsevier nummer 8, 27 februari 2016