Het debat over de Griekse schulden is één grote schijnvertoning

'AFP'

De roep om kwijtschelding van Griekse schulden zal nog wel even blijven klinken. Maar de leenvoorwaarden van het nieuwe steunpakket aan Griekenland zijn al boterzacht.

Eurolanden moeten Griekse schuld kwijtschelden, wordt steeds luider geroepen. Alleen zo kunnen de Grieken weer investeren, geld verdienen en hun economie weer laten groeien.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil alleen meedoen aan het nieuwste steunpakket als eurolanden een streep zetten door een deel van hun eerdere leningen aan Griekenland.

De roep om kwijtschelding zal de komende jaren wel blijven klinken. Europese leiders verwachten namelijk weinig heil van het steunpakket dat in juli is afgesproken en waarmee Griekenland nog eens 86 miljard euro te leen is beloofd.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini zei vorige week onomwonden dat die 86 miljard euro Griekenland niet gaat helpen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel is ‘sceptisch’ over het steunpakket. Ze zei zondag nog maar eens dat van kwijtschelding geen sprake kan zijn.

Uitgesmeerd

Die uitspraak was slechts voor de bühne. Griekenland heeft al voor tientallen miljarden aan schuldverlichting van andere eurolanden gehad – geen kwijtschelding, want Griekenland moet nominaal nog steeds even veel euro’s terugbetalen als het te leen kreeg.

Maar de rente is sterk verlaagd en de looptijd over decennia uitgesmeerd. De euro’s die Griekenland de komende jaren aan zijn schuldeisers terugbetaalt, zijn in totaal veel minder waard dan de euro’s die het de afgelopen jaren te leen kreeg. Als het land ooit terugbetaalt.

Zo is de Griekse schuldenlast al met 40 procent verminderd. Het land is onderhand een kleiner deel van zijn nationale inkomen kwijt aan rentebetalingen dan Italië of Portugal. En nog is het niet genoeg.

Cadeau

De leenvoorwaarden van het nieuwe steunpakket zijn zo boterzacht dat Griekenland van de 86 miljard euro die het te leen krijgt, gemeten in euro’s van nu maar 45 miljard hoeft terug te betalen. De berekening is van Reuters-journalist Hugo Dixon. Zijn conclusie: Griekenland kreeg in juli 41 miljard euro cadeau van andere eurolanden.

En nog blijven Europese leiders volhouden dat er geen schuld wordt kwijtgescholden. Eén grote schijnvertoning. En het resultaat? Het IMF wil niet meedoen aan het steunpakket, en dus zijn Europese belastingbetalers nog meer geld kwijt aan Griekenland.