Het begrotingstekort komt volgend jaar, zonder extra bezuinigingsmaatregelen, uit op 3,9 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in juni werd verwacht. De werkloosheid zal verder oplopen tot 9,25 procent.
Dat blijkt woensdag uit de prognose van het Centraal Planbureau (CPB). Het kabinet gebruikt de tussenraming van het CPB bij het opstellen van de begroting van volgend jaar.
In de raming heeft het CPB geen rekening gehouden met de maatregelen die het kabinet nog wil doorvoeren.
Bezuinigingen
Als het kabinet wil vasthouden aan het maximale begrotingstekort van 3 procent, zoals Brussel eist, moet er voor minimaal 9 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen worden doorgevoerd.
Dinsdag meldden bronnen in Den Haag dat het kabinet geen 6 maar 8 miljard euro wil bezuinigen. Het kabinet zou op die manier extra willen investeren in de economie. Dat lijkt nu vrijwel onmogelijk.
Groei
Behalve het begrotingstekort vallen ook andere cijfers tegen, ten opzichte van de raming in juni. Zo krimpt de economie harder: 1,25 procent in plaats van 1 procent. Verder is de economische groei bescheidener 0,75 procent tegenover 1 procent.
Eerder vandaag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek economische cijfers over het tweede kwartaal. Daaruit blijkt dat de economie 0,2 procent is gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal, 1,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het tweede kwartaal is het vierde kwartaal krimp op rij.