Reisorganisatie Oad failliet, duizenden reizigers gestrand

Een van de grootste reisorganisaties van Nederland, Oad, is door de rechter in Almelo failliet verklaard. 1.750 werknemers moeten op zoek naar een andere baan.

Door het faillissement zijn 7.000 reizigers en vakantiegangers in het buitenland gestrand, meldt de NOS woensdag.

Hoe zij naar huis terug kunnen keren is op dit moment nog onduidelijk. Nu het faillissement is uitgesproken, mag Oad officieel geen reizigers meer vervoeren.

Oplossing

De curator probeert samen met de Stichting Garantiefondsen Reisgelden (SGR) een oplossing te vinden voor de gestrande reizigers.

Nederlanders die al een reis hebben geboekt en betaald, hoeven zich geen zorgen te maken over hun geld. Zij krijgen de gemaakte kosten terug of krijgen een vervangende reis aangeboden, zegt een SGR-woordvoerder vandaag.

Reizigers en vakantiegangers kunnen hun verblijf in het buitenland zonder extra kosten voortzetten.

Moeilijkheden

Oad zat al geruime tijd in financiële moeilijkheden. In maart van dit jaar meldde het bedrijf nog dat het zich genoodzaakt zag 170 banen te schrappen.

‘Wij hebben van doen gehad met het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche,’ verklaart Oad-topman Julius ter Haar vandaag. Er wordt nu gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart. Volgens Ter Haar is het nog maar de vraag of dat mogelijk is.

Oad organiseerde vakanties naar meer dan zestig landen in de wereld. De reisorganisatie verzorgde sinds 1988 onder meer de reizen naar grote internationale toernooien voor supporters van het Nederlands voetbalelftal.