De Rabobank heeft dinsdag een schikking van 774 miljoen euro met toezichthouders getroffen voor de manipulatie van de zogeheten Libor-rente. Ten gevolge van deze affaire stapt bestuursvoorzitter Piet Moerland op. De antwoorden op de belangrijkste vragen.
Wat houdt de Libor-rente precies in en op welke manier is de Rabobank erbij betrokken?
Wat is de Libor-rente?
Libor staat voor de London Interbank Offered Rate. Die rente wordt elke ochtend berekend op basis van een opgave van zestien internationale banken.
De Libor wordt direct of indirect gebruikt om de rente bepalen op vrijwel alle spaarrekeningen, hypotheken en zakelijke leningen.
De Libor geldt ook als ijkpunt voor rentederivaten, die door banken en bedrijven worden gebruikt om zich in te dekken tegen veranderende rentes. Het gaat hierbij om een groot bedrag: vijfmaal de grootte van de wereldeconomie: zo’n 287.000 miljard euro.
Wat is de rol van de Rabobank?
Rabobank is de enige Nederlandse bank die rentestanden doorgeeft voor de Libor. Naar nu blijkt, had dat niet altijd plaats volgens de regels: de bank zou valse data hebben aangeleverd, waardoor de Libor-rente werd gemanipuleerd.
Het is duidelijk dat de Libor gemakkelijk te beïnvloeden is. Banken, zoals de Rabobank, hebben grote commerciële belangen en dan is de verleiding groot om de rente in eigen voordeel bij te stellen.
Wat zijn de gevolgen voor de Rabobank?
De Rabobank betaalt aan toezichthouders een, in vergelijking met andere betrokken banken, hoge schikking: 774 miljoen euro.
Andere banken zoals het Britse Barclays en de Royal Bank of Scotland die betrokken zijn bij het schandaal betalen aanzienlijk minder. Alleen het Zwitserse UBS moet meer betalen: bijna 1,1 miljard euro.
De schikking heeft gevolgen voor de nettowinst over 2013, die lager uit zal vallen. De bank houdt echter vast aan de verwachting dat de winst dit jaar op peil kan worden gehouden.
Personele gevolgen zijn er ook. Eerder ontsloeg de Rabobank al vier bankhandelaren op verdenking van sjoemelen met de rentestanden. En vandaag stapt dus ook bestuursvoorzitter Piet Moerland op, een jaar voordat hij met pensioen zou gaan.
Wat zijn de gevolgen voor burgers?
Burgers zullen naar verwachting weinig merken van het schandaal met Liborrente: hypotheken worden bijvoorbeeld bepaald op basis van de Euribor, een andere rekenrente.