Sigarettenfabrikant Philip Morris sluit weliswaar de fabriek in Bergen op Zoom en ontslaat zo’n 1.230 werknemers, maar fiscaal gezien blijft het Amerikaanse bedrijf aanwezig in Nederland.
Philip Morris blijft hier dochterondernemingen stallen. schrijft het Financieele Dagblad zaterdag.
Aantrekkelijk
Voor grote multinationale ondernemingen zoals het Amerikaanse bedrijf is Nederland vanwege zijn uitgebreide netwerk van internationale belastingverdragen belastingtechnisch erg aantrekkelijk.
Daarom zullen de internationale geldstromen van Philip Morris ook de komende jaren over Nederland blijven lopen. Het bedrijf doet dit al sinds 1973, meldt de krant.
Klap
De sluiting van de sigarettenfabrikant in Bergen op Zoom heeft grote gevolgen. Het massaontslag is een klap voor de regio West-Brabant, waar de sigarettenfabriek de grootste industriële werkgever is.
Naast de 1.230 ontslagen werknemers bij Philip Morris, dreigen naar schatting ook 1.800 tot 2.800 personen hun baan te verliezen. Het gaat bijvoorbeeld om toeleveringsbedrijven in de Brabantse stad en omgeving, denkt de wethouder van Sociale Zaken Arjan van Weegen.
Hij beloofde dat de gemeente Bergen op Zoom samen met de provincie Noord-Brabant, het kabinet en andere partners bekijkt hoe de klappen kunnen worden opgevangen.
Accijns
De sigarettenfabrikant kondigde vrijdag aan per 1 oktober de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten. Het bedrijf noemt de hoge tabaksaccijns als één van de redenen om de fabriek te sluiten. In januari staakten de medewerkers van de fabriek nog, omdat zij vonden dat het bedrijf hen niet tegemoet wilde komen bij een nieuwe CAO.
Philip Morris is de fabrikant achter onder meer tabaksmerken Marlboro, L&M en Chesterfield en heeft vestigingen over de hele wereld. In 2012 bedroeg de omzet bijna 80 miljard dollar.