‘Survival of the fittest’ in horeca – straks nog hogere prijzen voor iedereen?

02 september 2025
Overvolle terrassen in Nijmegen, maart 2019. (Foto: ANP)

In dit artikel

De feiten: Meer omzet horeca in tweede kwartaal

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, ING Research

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt hogere inkomsten voor de horecasector. In het tweede kwartaal van 2025 steeg de omzet met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei lag daarmee ook boven de stijging in het eerste kwartaal (+3,4 procent).

Tot de horeca rekent CBS onder meer logiesverstrekkers, zoals hotels en vakantieparken. Daar steeg de omzet in het tweede kwart met 4,5 procent. Daarnaast zijn er de eet-en drinkgelegenheden, waar gemiddeld 5,9 procent meer omzet werd geboekt.

Kosten stijgen eveneens – stemming in horeca blijft zorgelijk

De consumentenprijsindex van het CBS toont in de eerste helft van 2025 prijsstijgingen voor restaurants en hotels van gemiddeld zo’n 4 tot 5 procent. Dat geeft aan dat de omzetstijging in de horeca voornamelijk voortkomt uit hogere prijzen en minder uit volume.

Die prijzen zijn weer een afgeleide van de stijgende kosten. Volgens eerdere berichtgeving van ING Research heeft de horeca te maken met een toename van voedselprijzen en personeelskosten.

Horeca ziet btw-storm aankomen

De stemming onder horecaondernemers blijft dan ook negatief. Het ondernemersvertrouwen zakte van -12,3 in het tweede kwartaal van 2025 naar -13,2 in het derde kwartaal.

Het economisch klimaat baart ondernemers zorgen. Logiesverstrekkers vrezen daarnaast de verhoging van de btw op logies. Deze stijgt volgend jaar van 9 procent naar 21 procent.

Wie zegt wat over de horeca?

Bron: Business Insider Nederland, ING Research, ABN AMRO, Koninklijke Horeca Nederland
  • ‘Veel mensen vinden uit eten gaan in Nederland te duur. Het verdienmodel in de sector staat onder druk. Bijna alle horecabedrijven kampen met krimpende winstmarges door hogere kosten. Het is hard nodig dat ondernemers efficiënter gaan werken om de horeca betaalbaar te houden voor de consument,’ dit zegt Inga Blokker, directeur van het FoodService Instituut Nederland bij Business Insider.
  • ‘De loonsverhogingen zijn nodig om concurrerend te blijven ten opzichte van andere sectoren als het gaat om het aantrekken van personeel. Hoewel de arbeidsmarkt inmiddels iets minder gespannen is, heeft bijna vier op de tien horecabedrijven nog altijd last van personeelstekort,’ zo stelt ING Research.
  • ‘Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt in 2025 op  tot een recordhoogte van 450, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Deze crisis wordt veroorzaakt door een combinatie van stijgende kosten, dalende marges en oplopende schulden,’ dat voorspellen ABN AMRO en Hotelschool The Hague.
  • ‘Koninklijke Horeca Nederland (KHN) doet een dringende oproep aan de politiek om de voorgenomen btw-verhoging op logies van 9% naar 21% terug te draaien. Uit nieuw onderzoek – in opdracht van het ministerie van Financiën – blijkt dat tot 30% van de hotelgasten wegblijft. Duizenden ondernemers dreigen hierdoor gasten én omzet te verliezen,’ dat zegt KHN-voorzitter Marijke Vuik

EW’s visie: Horeca blijft uitdagend en dynamisch

Door: Max Erich, redacteur Economie

Het horecabedrijf vraagt veel van ondernemers. Het motto ‘survival of the fittest’  is zeker van toepassing op deze sector.

Ook dit jaar zijn de uitdagingen groot. De horeca heeft te maken met hogere lasten. Zo blijft de inflatie op voedsel hoog. Tegelijkertijd strijden horecabedrijven om schaars personeel, resulterend in hogere loonkosten.

Hotels, vakantieparken en campings krijgen daar in 2026 een uitdaging bij. De btw op logies stijgt dan van 9 naar 21 procent. Dit jaar profiteren logiesverstrekkers nog van stijgende aantallen toeristen. De vrees is dat de btw verhoging volgend jaar tot een daling leidt.

Horeca vreest faillissementsgolf

ABN AMRO en Hotelschool The Hague voorspellen voor 2025 een record (450) aan faillissementen in de horeca. Uit de CBS cijfers blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar sprake was van 176 faillissementen. Dat is relatief hoog, maar iets lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Veelzeggend is wel het aantal horecabedrijven dat stopt. Zo steeg het aantal opheffingen over de eerste helft van het jaar van 3.075 in 2024 naar 3.675 in 2025.

Tegelijkertijd blijft de sector zichzelf vernieuwen. Tegenover het grote aantal opheffingen stond de oprichting van 3.730 nieuwe bedrijven.

Zowel FoodService Instituut Nederland (FSIN), als ING en ABN AMRO roepen horecaondernemers op om efficiënter te werken. Zo moet de inzet van AI tools leiden tot slimmere inkoop en minder verspilling.

Verdere verdieping: Meer cijfers over de horeca

Bron: CBS, FSIN, Rijksoverheid, KHN
  • Meer cijfers over de verschillende subsectoren in de horeca zijn te vinden op deze pagina van het CBS. Fastfoodrestaurants boekten de sterkste stijging in omzet.
  • Daarnaast biedt CBS onder meer cijfers over het aantal vestigingen in de horeca, faillissementen en oprichtingen en opheffingen.
  • De stijgende kosten in de horeca zijn onder meer terug te voeren op de voedselinflatie (link) en de CAO-lonen.
  • Ook FSIN brengt jaarlijks cijfers naar buiten over de bestedingen aan food.
  • Het CBS heeft cijfers over aantal gasten en overnachtingen bij logiesverstrekkers. Het aantal buitenlandse gasten neemt dit jaar toe, maar het aantal binnenlandse gasten neemt af.
  • De overheid liet een impactanalyse uitvoeren naar de hogere btw op logies. Zie hier de reactie van KHN op het onderzoek.

Lees verder: Meer over data van het CBS