Rondt de Eerste Kamer de behandeling van de Wet toekomst pensioenen vóór 30 mei af? Dat is allesbepalend voor de vraag of de hervorming van het pensioenstelsel ook daadwerkelijk doorgaat, schrijft Jeroen van Wensen.
Op 22 december stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel dat de grootste pensioenhervorming uit de geschiedenis mogelijk maakt. Met 93 stemmen voor en 48 stemmen tegen, werd de Wet toekomst pensioenen aangenomen. Voorstemmers waren de coalitiepartijen ChristenUnie, D66, CDA, en VVD en van de oppositie waren dat PvdA, GroenLinks, SGP en Volt. De andere fracties waren tegen.
Geen meerderheid na 30 mei
De bal ligt nu bij de Eerste Kamer. In de huidige samenstelling kan de wet rekenen op de goedkeuring van de meerderheid – als de fracties in de Eerste Kamer net zo stemmen als de fracties in de Tweede Kamer. Met GroenLinks en PvdA erbij heeft de coalitie namelijk ook in de senaat een meerderheid.
Maar per 1 juni gaat de Eerste Kamer van start in een nieuwe samenstelling, die volgt uit de Provinciale Statenverkiezingen van aankomende maart. De vraag is of er na die herschikking nog steeds een meerderheid voor de Wet toekomst pensioenen valt te vinden. De Eerste Kamerfracties die voor het wetsvoorstel zijn, verliezen mogelijk de meerderheid.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen