Premium Lock Hoorzitting Tweede Kamer over euro komt op uitgelezen moment

Hans Hoogervorst. Foto: ANP.

Hans Hoogervorst betoogde een jaar geleden in EW dat Nederland met de vuist op tafel moet slaan als het over de euro gaat. Een vertrek uit de euro mag volgens de oud-minister geen taboe zijn. Een jaar later lijkt het taboe inderdaad enigszins verdwenen. Want er komt een rondetafelgesprek, schrijft Jeroen van Wensen.

Hans Hoogervorst betoogde een jaar geleden in EW dat Nederland met de vuist op tafel moet slaan als het over de euro gaat. ‘Ik bepleit hier niet dat Nederland morgen uit de eurozone moet stappen,’ schreef de voormalig VVD-minister van Financiën, maar daarmee dreigen, bepleitte hij wel.

Op die manier kunnen ­bewindslieden, het parlement en ook De Nederlandsche Bank hun onvrede over het beleid van de Europese Centrale Bank en de Europese Unie veel duidelijker maken. Bijvoorbeeld door ronduit te zeggen dat Nederland de euro verlaat als landen met hoge staatsschulden blijven weigeren om enige budgettaire discipline aan te houden, of als Frankfurt de geldkraan weigert dicht te draaien.

Lees ook het omslagverhaal van Hans Hoogervorst: ‘Vertrek uit  eurozone mag geen taboe zijn’

Vier blokken over de eenheidsmunt

Een muntunie die is gebouwd op een onhoudbare schuldenlast zal uiteindelijk namelijk uiteenvallen, waarschuwde Hoogervorst, en dat moment moet Nederland niet willen afwachten. Een vertrek uit de euro mag geen taboe zijn en zo luidde ook de kop boven zijn betoog. Precies een jaar later lijkt het taboe inderdaad enigszins verdwenen. Want op maandag 13 februari houdt de Tweede Kamer eindelijk een rondetafelgesprek over de problemen die Hoogervorst aan de kaak heeft gesteld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw