Het leven is geen multiple choice, durf nuance te benoemen

IN HET DEBAT OVER DE VERONGELUKTE DOMPELBOOT TITAN WERD EEN VALSE TEGENSTELLING GESCHETST. FOTO: EyePress News/Shutterstock

In het debat over de verongelukte dompelboot Titan werd een valse tegenstelling geschetst. Zoals dat zo vaak gebeurt. Maar het leven is geen ‘multiple choice’, schrijft ondernemer Diederik Heinink op EW Podium.

Wat verdient meer aandacht: een duikbootje met miljonairs of een boot met 700 vluchtelingen? We hadden er weer één vorige week. Een valse tegenstelling, gepresenteerd alsof we een keus moesten maken.

Moreel misbruik menselijke drama’s leidt tot polariserende discussies

Moreel en emotioneel misbruik van twee menselijke drama’s. Leidend tot polariserende discussies.

Alsof je wordt gevraagd of je meer van je vader of je moeder houdt? Of van je dochter of je zoon? De meeste mensen zullen geen keuze maken.

Toch denken we dit bij grote thema’s vaak wel te moeten doen.

Bij corona werd vaak de valse keuze tussen economie en gezondheid voorgelegd. Bij klimaat tussen economie en ecologie. Graaiflatie: voor of tegen bedrijven. Mondkapjes: voor of tegen.

In alle gevallen is minstens één van deze stellingen waar:

  1. de alternatieven zijn met elkaar verweven,
  2. de waarheid hangt af van de omstandigheden, of
  3. steun voor het ene betekent niet per se een felle stem tegen het andere.

Het zit ‘m niet in het aantal keuzes. Ook in ons politiek rijkelijk versnipperde polderlandschap waar bijna voor elk individu een eigen partij is opgericht, stikken we van de polarisatie.

Die zit ‘m in hoe keuzes worden gepresenteerd en afgedwongen. Extremen scoren. Versterkt door de opgevoerde V8 van het algoritme dat ons snel en diep de verblindende grot in trekt.

Maar het leven is geen multiple choice. Er is altijd nuance. Nuance is alleen niet sexy.

Grote thema’s sluw uitgespeeld, maar niet in het landsbelang

Politici, overheid, media, (opinie)leiders en publiek op sociale media spelen grote thema’s vaak sluw uit. In het eigen- of partijbelang, in elk geval niet in het landsbelang.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Logisch in een verhitte discussie of verkiezingsstrijd over details. Niet als je miljoenen mensen moet voorlichten over volksgezondheid of miljardenbestedingen.

De bevolking cruciale data, opinies of invalshoeken onthouden vergroot misinformatie of zelfs desinformatie. Dat schaadt vertrouwen en voedt polarisatie.

Polarisatie voortdurend aangewakkerd door politiek en (opinie)leiers

Polarisatie groeit als kool op een voedingsbodem die voortdurend wordt geïrrigeerd door politiek en (opinie)leiders.

Daar doen we vrij nonchalant over, maar dat is kwalijk als zij die een voorbeeldrol moeten vervullen het doen, terwijl ze polarisatie vurig afkeuren.

Meer nuance is niet sexy, maar wel een plicht.

Het zou zomaar de oplossing kunnen zijn voor dat waarover we met z’n allen zo verontwaardigd zijn. Laat dat niet alleen voor de bühne zijn.

Het zou helpen als een paar belangrijke mensen het goede voorbeeld zouden geven.

Wie durft? Zo saai is nuance niet. Je hebt er alleen wel ballen voor nodig.