Van kikkers likken tot flakka: een greep uit de opmerkelijkste drugshypes

Crystal Meth is vorig jaar in populariteit gestegen Foto: AFP

Nadat twee patiënten met het opwindingsdelier op de eerstehulpafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht binnenkwamen, waarschuwt het ziekenhuis voor de ‘nieuwe en mogelijk levensgevaarlijke drug flakka’.

Bij een overdosis kan flakka levensbedreigend zijn. Gebruikers kunnen door zware hallucinaties volledig buiten zichzelf raken en zich onkwetsbaar wanen. Ze kunnen ook heel agressief worden en zichzelf door ruiten en voor auto’s gooien. Verder wordt de lichaamstemperatuur bij een overdosis gevaarlijk hoog en kan de persoon door hartkloppingen een hartstilstand krijgen. Bij een ‘normale’ inname wordt de gebruiker vrolijk, energiek en gaat hallucineren.

Het is geen nieuws dat uitermate hoge risico’s van een drug, het gebruik ervan niet tegenhouden. Zoals flakka zijn er nog meer opvallende drugshypes, waarvan sommigen levensgevaarlijk kunnen zijn.

Paddenlikken

Niet meteen levensgevaarlijk, wel bijzonder onsmakelijk. Sommige padden behoren tot het geslacht ‘Bufo’, zoals de coloradopad en de reuzenpad, en kunnen via hun huid lichaamssap afscheiden die de stof bufotenine bevat. Deze stof heeft een hallucinerend effect op de mens, vergelijkbaar met LSD. Voor sommigen een goede reden om hun tong over een glibberige pad te laten glijden.

Ayahuasca

Letterlijk de ‘slingerplant van de ziel’, wordt Ayahuasca eeuwenlang door Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruikt in magisch-religieuze rituelen. Van de plant wordt een bittere bruin-rode thee getrokken die een sterk hallucinerend effect heeft op de drinker. In Nederland staat de drug op lijst 1 van de Opiumwet en wordt gezien als harddrug. Maar er is een uitzondering: de Santo Daime kerk mag sinds 2001 Ayahuasca om religieuze redenen gebruiken.

Designer Drugs

Hoewel veel drugs van oorsprong voornamelijk plantaardig zijn, wordt op grote schaal nieuwe synthetische drugs ontworpen in laboratoria, dit fenomeen wordt ook wel ‘designer drugs’ genoemd. Als de maker de chemische structuur van een drug kent, kan de drug relatief gemakkelijk nagemaakt worden. Ook kunnen componenten aan de drug toegevoegd worden die op de gebruiker weer een net iets ander effect hebben.  Deze mogelijkheden tot het aanpassen van een drug zijn een reden om synthetische drugs te maken.

Een andere belangrijke reden is dat illegale drugs zo voor even legaal op de markt kunnen komen. Door de aanpassing van de structuur is de drugs wettelijk gezien ‘nieuw’ en bestaat er dus nog geen wet tegen.

Crystal meth

Met de televisieserie Breaking Bad heeft de drugs Crystal Meth veel gewonnen aan bekendheid. Het gebruik hiervan is in 2015 in Nederland fors toegenomen, dit had ook te maken met de prijsdaling van de drug. De gebruiker voelt zich intens gelukkig, ongeremd en actief. Maar het middel is behoorlijk sterk en is zeer verslavend.

Krokodil

Heeft niets te maken dieren zoals padden likken en is levensgevaarlijk – gebruikers overlijden er doorgaans één à twee jaar na het eerste gebruik aan. Krokodil is de naam van zelfgemaakte, sterk verontreinigde desomorfine. Deze harddrug is een goedkoop alternatief voor heroïne en populair onder voornamelijk Russische jongeren.

De drug heeft zijn naam te danken aan dat bij gebruik de huid schubachtig wordt en groen uitslaat. Ook kan het vlees door een infectie wegrotten. In Nederland komt de drug gelukkig nauwelijks voor.