Groot struikelblok bij energie uit zon en wind is de opslag van stroom. Batterijen werken niet op grote schaal, maar hoe moet het dan wel?
De onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord zijn in Nederland in de afrondende fase en het wordt steeds duidelijker dat duurzame energiebronnen de plek van fossiele brandstoffen moeten innemen. Energiebedrijven zijn druk bezig deze alternatieve bronnen aan te boren. Sommige richten zich op de productie van elektriciteit uit windturbines of stroom uit zonneparken. Andere, zoals de NAM, buigen zich over een probleem dat kleeft aan duurzame energie: hoe sla je die stroom op?
Grote Gasdebat
Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten huizen in Nederland massaal van het gas af. Elsevier Weekblad stelt de vraag: Kan Nederland van het gas af? In de Balie treffen de voor- en tegenstanders elkaar in het Grote Gasdebat van Elsevier Weekblad op maandag 25 juni 2018. Klik hier voor meer info en tickets.
Zonne- en windenergie zijn namelijk allesbehalve constant. Als de zon schijnt of als het lekker waait, is er veel elektriciteit. Maar ’s nachts, of als het niet waait, stokt de stroomproductie. De leveringszekerheid hangt mede samen met de seizoenen: in de zomer zijn er overschotten, in de winter tekorten. Die periode waarin het lastig is om duurzame stroom op te wekken, heet in het Duits ook wel Dunkelflaute.
‘Er is behoefte aan flexibiliteit,’ zegt Hans van der Spek (59), programmadirecteur CleanTech bij de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en lid van de zogeheten klimaattafel Elektriciteit. ‘En dan is er een aantal opties: regelbaar vermogen, vraagsturing, interconnectie en opslag.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen