Als minder Nederlanders overgewicht hadden, zijn extra IC-bedden onnodig, zegt arts en D66-senator Peter van der Voort. Waarom gebeurt dat dan niet?
Peter van der Voort was er vroeg bij. In maart 2020, helemaal aan het begin van de eerste coronagolf in Nederland, viel hem als hoofd van de IC in het UMC Groningen op dat de patiënten die op de intensive care terechtkwamen bijna allemaal dezelfde kenmerken deelden: het waren voor het overgrote deel mannen met een buikje.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Die observatie kwam overeen met wat IC-artsen elders in het land ook al snel signaleerden en wat Van der Voort (57) ook van artsen uit het buitenland hoorde. ‘Ik heb dat destijds gevraagd aan collega’s in onder meer China, en zij zagen hetzelfde.’ Dat beeld is eigenlijk gedurende de pandemie hetzelfde gebleven, zegt Van der Voort. De populatie veranderde wel. In de latere golven bleek de pandemie vooral mensen uit lagere sociaal-economische groepen te treffen: laag opgeleid, migratieachtergrond, laag inkomen. En steeds weer: overgewicht.
Buikvet is dé risicofactor bij corona
Van alle IC-patiënten met corona had 80 procent overgewicht, terwijl dat gemiddeld in de bevolking rond de 50 procent is. Bij de mannen was de Body Mass Index (een maat voor gezond gewicht) op de IC 25 of hoger, bij vrouwen 30 of hoger. Maar minstens zo belangrijk als de BMI, zegt Van der Voort, is de verhouding tussen taille en heupomtrek, waarop we in Nederland niet zo letten, maar die beter aangeeft of je te veel buikvet hebt. ‘Bij de vrouwen die op de IC terechtkomen, zie je ook dat die een appelfiguur hebben, dus ook met relatief meer buikvet.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen