Premium Lock De kunstenaar als spirituele wegbereider

Meditatieve performances resulteerden in de fabricage van een totem. Foto: Stedelijk Museum Schiedam

Musea spelen graag in op trends. Het Stedelijk Museum Schiedam probeert te laten zien dat spiritualiteit heel urgent is.

Musea zijn modegevoelig en tonen zich graag van een politiek correcte kant. Als er bijvoorbeeld gemor te horen valt over een onaangename behandeling van enkele minderheden in het vaderlandse verleden, plaatsen zij bordjes waarop de minder positieve kanten van tot voor kort als helden beschouwde Nederlanders staan vermeld.

Het inspelen op trends kan goed uitpakken voor de publiciteit. Dat bewijst het Louis Couperus Museum weer eens. De Haagse instelling die de herinnering aan de honderd jaar geleden overleden schrijver van Eline Vere en De stille kracht levend probeert te houden, presenteert nu naar eigen zeggen haar ‘meest gewaagde tentoonstelling ooit’.

SpiritualiteitLees ook deze column van Gerry van der List: Hoe spiritualiteit een samenleving ontwricht

Het prikkelende is dat de vraag wordt opgeworpen of Couperus ‘non-binair’ was. Dit is een recent in zwang gekomen aanduiding voor eigenwijze mensen die zich noch vrouw noch man willen noemen. De poging lhbti’ers te lokken en behagen, en om Couperus minder stoffig te doen ogen, kreeg veel aandacht in de media. Niet alleen in positieve zin overigens. Maar als het gaat om tentoonstellingen, is slechte publiciteit nog altijd beter dan geen publiciteit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw