Premium Lock Hoe de banaan in zijn voortbestaan wordt bedreigd

Markt in Peruaanse stad Iquitos. Van de biologische bananen in Europa komt 45 procent uit Peru. Foto: Giles Clarke/Getty Images

Het meest gegeten fruit ter wereld kent slechts één variëteit: de Cavendish. Het voortbestaan wordt bedreigd door ziektes.

Pijlsnel heeft de banaan in de vorige eeuw grote delen van de wereld veroverd en gigantische oppervlakten landbouwgrond in gebruik genomen, met ontbossing als neveneffect. De wereldproductie bestaat voor het merendeel uit maar één variëteit: de Cavendish-banaan. Die bleek namelijk bestand tegen de fusarium-verwelkingsziekte, ook wel bekend als de panamaziekte. Het is een schimmel die de vorige belangrijkste variëteit, Gros Michel, de kop kostte.

Zeventig jaar ging het goed met de Cavendish, maar met de komst van een nieuwe variant van de schimmelziekte, fusarium tropical race 4, wordt ook de Cavendish-monocultuur bedreigd en daarmee de mondiale teelt. De bodemschimmel dringt de plant binnen via de wortels en komt vervolgens terecht in de vaatbundels, die verstopt raken. Daardoor verwelkt de plant en gaat hij dood.

Ook heeft het ras last van de zwarte sigatokaziekte, een bladschimmel afkomstig uit de Sigatokavallei op het Fiji- eiland Viti Levu. De schimmel tast bananenbladeren aan waardoor de vruchten te vroeg rijpen en zeetransport over lange afstanden onmogelijk wordt. Alleen dankzij intensieve chemische gewasbescherming, gespoten vanuit vliegtuigen, is de zwarte sigatokaziekte onder controle te houden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Jaarlijks worden er in Ede zo 1.600 rijpe bananen geoogst

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw