Islamitisch terrorisme leidt helaas tot zelfcensuur. Maar nuttige religiekritiek wordt ook de kop ingedrukt door het in de strijd werpen van de beschuldigende term islamofobie.
Het was een schokkend interviewfragment dat vorige maand massaal via sociale media werd verspreid en bekeken. De Britse journalist Piers Morgan voerde een interessant gesprek met zijn landgenoot Richard Dawkins. Maar bij een vraag over de terugkeer van een IS-bruid viel de wereldberoemde evolutiebioloog ineens stil. Op de vraag of deze zwijgzaamheid te maken had met het lot van de door moslimfundamentalisten belaagde schrijver Salman Rushdie, verstarde hij nog meer en mompelde hij dat hij liever niet over deze zaken sprak.
Morgan toonde duidelijk zijn teleurstelling. Als groot voorstander van vrije meningsuiting moest hij constateren dat een normaal debat over de islam ernstig wordt bemoeilijkt door de angst voor vergelding. In het geval van Dawkins is het allemaal nog extra triest. Hij is normaliter een uitgesproken pleitbezorger van het atheïsme. Maar bedenkingen tegen de islam blijkt hij publiekelijk niet te durven uiten.
Terrorisme werkt dus. De islamitische aanslagen op vrijdenkers boezemen zo veel vrees in dat kritische woorden worden ingeslikt. Veel subtieler is een andere strategie om kritiek op de islam de kop in te drukken. Dit behelst het in de strijd werpen van de term ‘islamofobie’ waardoor andersdenkenden min of meer als racist worden bestempeld.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vergelijking van islamofobie met antisemitisme gaat mank
Geregeld wordt daarbij een parallel getrokken met antisemitisme, zoals de Britse godsdienstwetenschapper Paul Hedges doet in zijn boek Religious Hatred. Terwijl Joden een volk zijn dat slachtoffer is geweest van genocide, en van gericht geweld tegen aanhangers van het islamitische geloof zelden sprake is.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen