Premium Lock Zo wordt de temperatuur van de wereld gemeten

KOEIEN STAAN TE GRAZEN IN DE WEI MET OP DE ACHTERGROND DE ONDERGAANDE ZON. FOTO: DUTCHPHOTO/HH/ANP

De kans is groot dat de opwarming van de aarde de komende jaren de 1,5 graad al overschrijdt. Hoe wordt de mondiale temperatuur gemeten?

Het weer is een populair gespreksthema in Nederland. Het verbaast dan ook niet dat Nederland een van de eerste landen was die het weer gingen bijhouden. In 1705 werd in Delft begonnen met het driemaal daags meten van de temperatuur, neerslag, luchtdruk en luchtvochtigheid. Inmiddels heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) 34 meetstations op land en 14 op zee, die het weer van seconde tot seconde bijhouden.

Sinds halverwege de negentiende eeuw wordt het weer wereldwijd op steeds meer plekken gemeten. Op land met weerstations, op zee met schepen en boeien. In 1960 ging de eerste weersatelliet de ruimte in en ook vliegtuigen worden steeds vaker ingezet. Het KNMI heeft tientallen KLM-vliegtuigen uitgerust met meetinstrumenten om de temperatuur en wind- en luchtdruk op 10 tot 12 kilometer hoogte te registreren.

De metingen uit de periode 1850-1900 vormen de basis van de berekeningen van de verandering van de wereldtemperatuur. Beter zou zijn om gegevens te gebruiken uit de periode 1720 tot 1800, dus van vóór de industriële revolutie. Maar toen waren er te weinig metingen om een betrouwbaar gemiddelde van de wereldtemperatuur te kunnen geven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw