Er zijn juist minder bosbranden dan voorheen en ze kunnen beter worden voorkomen dan met maatregelen die de opwarming temperen.
Een van de meest voorkomende beweringen in ons steeds alarmerender klimaatdebat, is dat de opwarming van de aarde de wereld in brand heeft gestoken. Maar dat is niet zo. Al meer dan twee decennia registreren satellieten verbrand aardoppervlak. De gegevens zijn ondubbelzinnig: sinds het begin van de eeuw, toen nog 3 procent van het land in de wereld in brand vloog, is het aantal verbrande gebieden per jaar gedaald.
In 2022, het laatste jaar waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn, bereikte de wereld een nieuw laagterecord van 2,2 procent verbrand gebied. Toch zul je moeite moeten doen die gegevens in de media te vinden.
In plaats daarvan doen die alsof de wereld in brand staat. Eind 2021 had The New York Times meer dan veertig medewerkers in dienst voor een project genaamd ‘Postcards from a World on Fire’, met als hoofdbeeld een fotorealistische animatie van de wereld die in vlammen opgaat. Het expliciete doel was om lezers te overtuigen van de urgentie van de klimaatcrisis door middel van een reeks verhalen over aan klimaatverandering gerelateerde verwoestingen over de hele wereld, waaronder de bosbranden van het seizoen 2019-2020 in Australië.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen