In Dubai wordt weer een VN-klimaattop gehouden. Wat zijn de grootste uitstoters? En zijn de klimaatdoelen in zicht?
Van 30 november tot 12 december wordt in Dubai onderhandeld over nieuwe klimaatafspraken tijdens de 28ste VN-klimaattop. Hoe staat het klimaat ervoor?
Landen spraken in 2015 in Parijs af de opwarming tot 2, liefst 1,5 graden te beperken. De aarde werd sinds midden negentiende eeuw al 1,15 graden warmer. Harde afspraken over wie wat moet doen, zijn er niet, omdat daarover onenigheid is. China is de grootste uitstoter, maar gemiddeld stoot een Amerikaan veel meer uit dan een Chinees. India is een grote uitstoter, maar Indiërs stoten nog niet de helft uit van het wereldgemiddelde.
Door die impasse zijn landen huiverig om grote toezeggingen te doen over CO2-reductie. Zij mogen zelf weten welke beloften zij doen aan de VN en of zij daaraan voorwaarden stellen. Daarnaast doen landen zelf nog weleens uitspraken over bijvoorbeeld ‘netto nul’.
Klik op de pijltjes links en rechts om door de grafieken te scrollen (tekst gaat hieronder verder):
Het ontbreekt niet zozeer aan mooie woorden, als wel aan ‘doen’
Gerenommeerde instituten rekenen al die opties door. Slechts enkele ramingen zitten in de bandbreedte van ‘Parijs’. Niet waarschijnlijk, maar dus zeker ook niet onmogelijk. Uit de ramingen blijkt: het ontbreekt niet zozeer aan mooie woorden, als wel aan ‘doen’.
Hoe meer de doelen uit zicht raken, hoe meer de klimaattoppen gaan over de compensatie van klimaatschade in plaats van over het terugdringen van emissies.
Klimaatramingen verschillen nogal. Kijk je naar bestaand beleid, neem je ook (voorwaardelijke) beloftes aan de VN mee, of zelfs nog vagere toezeggingen? UNEP presenteert cijfers met een op drie kans dat het toch warmer wordt, bij de rest is dat een op twee.