Wat gebeurt in de digitale wereld: welke gadget moet u hebben en welke apps mag u niet missen? Elsevier maakt wekelijks een overzicht.
1. Hebbeding
Om te concurreren met de populaire Beats-hoofdtelefoons, bracht de Duitse koptelefoonbouwer Beyerdynamic de Custom One Pro Plus uit. Zijn troef? Geluidskwaliteit. Zet deze fraaie koptelefoon op, en direct vallen de heldere en gebalanceerde tonen op. Wie iets minder bass wil (of meer), kan dat instellen met een schuifje. Wie wil opvallen, kan de zijkanten aanpassen met andere dessins.
Gewicht 290 gram
Prijs 179 euro
Verkrijgbaar in gespecialiseerde audiozaken en online
2. De mens achter
Stef van der Ziel is ondernemer en bedacht, in eerste instantie voor Groningers, de gratis Bevingmeter-app. Van der Ziel heeft daarnaast streaming-mediabedrijf StreamZilla.
Elsevier Met de Bevingmeter kunnen smartphones aardbevingen meten. Leg uit.
Stef van der Ziel: ’Elke smartphone heeft een bewegingssensor. Als de smartphone stilligt, verzamelt hij constant data. De app geeft informatie over het epicentrum, de plek, tijd en kracht van een aardbeving. Die data kunnen bevingen in kaart brengen.’
Elsevier Is de app al getest?
Van der Ziel: ’De eerste test was tijdens de door FC Groningen gewonnen bekerfinale. De hele binnenstad trilde. Ook tijdens bevingen is de app inmiddels getest.’
Elsevier Wat is het doel?
Van der Ziel: ’Het dient vooral een maatschappelijk doel. Er zijn veel aardbevingen op de wereld. Het zou mooi zijn als gebruikers op den duur wereldwijd collectief aardbevingen in kaart kunnen brengen.’
Elsevier Hoe gaat het?
Van der Ziel: ’De app staat een maand online en is ruim 6.000 keer gedownload. Bij meer dan 10.000 gebruikers kunnen we echt patronen herkennen. In het gebied wonen 600.000 mensen, dus dat gaan we halen.’
3. Tip
Foto’s (iOS, Android), gratis
Zoekmachinereus Google vernieuwde zijn fotoalbum-app. Die herkent nu lijnen en kleuren in beelden en kan zo foto’s automatisch sorteren. Bijvoorbeeld op basis van locatie of op persoon. Handig, want foto’s zijn daardoor veel sneller terug te vinden.
Capitals–Free Word Battle (iOS), gratis
In dit verslavende spelletje strijden u en een online-tegenstander om zo veel mogelijk ‘grondgebied’. Dat wint u door van de letters op het scherm zo lang mogelijke Engelse woorden te vormen.
monumentalebomen.nl
Naast oude gebouwen zijn er in Nederland duizenden monumentale bomen en plantsoenen te ontdekken. Die vindt u terug op deze handige website van de Bomenstichting. Leuk om te zoeken in uw buurt.