Milieudefensie zegt gestoeld te zijn op de zorgen van ‘gewone burgers’ over ‘gevaarlijke klimaatverandering’. Ze zien zich bij de milieubeweging als volksvertegenwoordiger en rechters gaan daar nog op in ook. Dat opent perspectieven, bijvoorbeeld voor een vereniging die opkomt voor de belangen van de Nog Niet Geboren Nederlanders, schrijft Simon Rozendaal.
Peer de Rijk heeft een brief gestuurd naar 29 Nederlandse bedrijven en ‘eist’ een klimaatplan van hen. Nou, nou, wie denkt deze mijnheer wel dat hij is?
De Rijk is campagnemanager bij Vereniging Milieudefensie. Die ontving de afgelopen vijf jaar 27 miljoen euro subsidie. Bijna alle milieugroepen (op Greenpeace na) krijgen overigens geld van de staat. Waar critici in Rusland in de cel belanden, betaalt de Nederlandse regering organisaties als Milieudefensie en Urgenda om zand in de machinerie te strooien.
Uit schriftelijke vragen van JA21 aan kabinet blijkt dat de Vereniging Milieudefensie de afgelopen 5 jaar €27,2 miljoen subsidie kreeg van de overheid. Met ons belastinggeld wil zij, na Shell, nog meer bedrijven het land uit jagen. Daar moet een einde aan komen. pic.twitter.com/zBBlVArR5o
— Derk Jan Eppink (@djeppink) April 4, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dat De Rijk door ons wordt betaald, betekent evenwel niet dat hij namens ons mag optreden. Ambtenaren, uitkeringstrekkers en al die anderen die subsidie ontvangen, sturen toch ook niet namens ons brieven?
Ze wanen zich daar dus echt een soort volksvertegenwoordigers
Milieudefensie omschrijft zichzelf als ‘een vereniging die gestoeld is op de zorgen van gewone burgers in de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering’. Ze wanen zich daar dus echt een soort volksvertegenwoordigers. Dat zijn ze niet. Peer de Rijk is niet gekozen, directeur Donald Pols niet, al die andere medewerkers evenmin.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen