Premium Lock Wat duurzaam heet, schaadt milieu arm land

Op Sulawesi wordt nikkel gewonnen. Foto: Andry Denisah/SOPA Images/Sipa USA

Op het journaal werd onlangs in beeld gebracht dat het Indonesische eiland Sulawesi wordt verwoest ten behoeve van onze zogenaamd duurzame auto’s – die nikkel nodig hebben. In de Afrikaanse kobaltmijnen ploeteren tienduizenden kinderen, ook voor die stekkerauto’s. We moeten langzamerhand stoppen met het gebruik van de misleidende termen ‘duurzaam’, ‘hernieuwbaar’ en ‘groen’, schrijft Simon Rozendaal.

Niet eerder werd de schizofrenie van de energietransitie zo treffend in beeld gebracht. In één televisie-uitzending. Het NOS Journaal van 14 november had eerst een reportage van correspondent Mustafa Marghadi.

Lees ook van Simon Rozendaal: O zo duurzaam, windmolens met fossiele wieken

Ter gelegenheid van de G20-top – van de twintig grootste economieën – op Bali (Indonesië) was Marghadi op het eiland Sulawesi. Marghadi is een slimme vent uit Lutjewinkel, Noord-Holland, zo hadden we al kunnen lezen in een interview dat de Volkskrant afgelopen zomer met hem had, en ook uit deze reportage bleek dat hij zijn ogen niet in zijn zak heeft.

Indonesië staat nummer 17 in de G20 en wil omhoog. Dat kan lukken met nikkel, want dit zilvergrijze metaal is cruciaal voor de energietransitie, zo legde Marghadi uit op Sulawesi, waar veel nikkel in de grond zit. Hij liet visser Sirajudin aan het woord, die vroeger 10 kilo vis binnenhaalde en nu 2 – als het meezit. De vis is vrijwel verdwenen door het vervuilde en veel te warme afvalwater uit de naburige nikkelmijn.

Duurzaam

Lees ook deze column van Simon Rozendaal: ‘Duurzaam’ is een uitgehold begrip geworden

De camera verschuift en we zien achter het vissersdorpje van Sirajudin een gigantisch fabriekscomplex dat helse wolken uitbraakt. Er is een half miljoen hectare bos voor gekapt. Indonesië heeft de grootste nikkelreserve ter wereld, vertelt Marghadi, en die grondstof is ‘noodzakelijk voor oplaadbare batterijen en dus voor de wereldwijde energietransitie’. Hij kijkt om zich heen naar de verwoesting, gefinancierd door bedrijven als Tesla en Volkswagen, en je hoort hem denken: hallo hallo, hoezo duurzaam?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw