Premium Lock Wordt ontlezing de nekslag voor onze vrijheid en emancipatie?

Jonathan Holslag. Foto: Christophe De Muynck

Een Afrikaanse uitwisselingsstudent wijst Jonathan Holslag erop dat Europa helemaal verkeerd bezig is op het gebied van onderwijs en digitalisering.

Het is steeds minder vanzelfsprekend, maar tijdens mijn lessen aan de universiteit maken we er een gewoonte van om in gesprek te treden over de grote thema’s in de wereld.

Zo gebeurde het dat ik met de laatstejaars in een gedachtewisseling verwikkeld raakte over macht. Een Afrikaanse uitwisselingsstudent opperde daarbij het volgende: ‘Hoe is het in mogelijk dat Europese landen die decennialang veel geld hebben uitgegeven om het analfabetisme in het zuiden te bestrijden, toelaten dat hun eigen kinderen ten onder gaan aan een nieuw analfabetisme als gevolg van het buitensporig gebruik van smartphones en sociale media?’

Het was wellicht niet eens zijn bedoeling, maar met die opmerking raakte hij één van de belangrijkste zwaktes van onze rijke, Europese samenleving: de teloorgang van het vermogen om geduldig en geconcentreerd om te gaan met informatie, de complexiteit van een boek te aanvaarden als een metafoor van de intriges van het leven, hem met volharding te doorgronden en je op die wijze kennis eigen te maken, in te bedden in diepe overtuigingen en op te slaan in de mentale arsenalen die van pas komen in het dagelijkse leven en in de beroepspraktijk, om een lange zin als deze te volgen in plaats van na het eerste werkwoord verstrooid de andere kant op te kijken.

Diep, begrijpend lezen draagt zowel bij aan ons karakter als aan onze kundigheid en kennis.

Verzuim

Deze drie zaken zullen we nimmer kunnen vervangen door zoekmachines en artificiële intelligentie, tenminste niet als we van de mens zelf geen artificieel gedrocht willen maken.

Die drie elementen zijn ook van onschatbaar belang om onze vrijheden en emancipatie overeind te houden in het dagelijkse spervuur van banaliteit en uiterlijk vertoon. Maar, zo leren de Pisa-resultaten ons, we lezen steeds vluchtiger en oppervlakkiger.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw