Hoe het kabinet-Schoof de democratie weer zuurstof geeft

Dit kabinet heeft het dualisme teruggebracht in de politiek, schrijft Zihni Özdil.

Zoals u inmiddels weet, ben ik van een AI-pessimist veranderd in een AI-optimist.

Sinds het besef is neergedaald dat we zelf kunnen beslissen of we kunstmatige intelligentie (AI) op een goede dan wel slechte manier inzetten, lees ik me steeds meer in. Door die veranderde houding komt er steeds meer positief nieuws tot me.

In maart testte het Britse ziekenfonds een nieuw AI-instrument genaamd Mia op ruim 10.000 vrouwen.

Mia scande röntgenfoto’s van hun borsten. En ontdekte bij elf vrouwen tumoren die zo klein waren, dat het menselijk oog ze niet kan zien. Zulke tumoren konden eerst alleen worden gedetecteerd als ze al groter – en dus gevaarlijker – waren geworden.

Over de implicaties kunnen we zeer optimistisch zijn, op z’n zachtst gezegd. In de nabije toekomst kunnen we met AI veel meer levens van vrouwen redden. Radiologen en artsen kunnen tijd besparen en zo veel meer mensen helpen. En als bijkomend voordeel brengen we ook nog eens de zorgkosten van (uitgezaaide) borstkanker omlaag.

Agema laat haar handen wapperen

Het politieke zomerreces is bijna voorbij. Het door zovelen als ‘extreem-rechts’, ‘instabiel’ dan wel ‘gevaarlijk’ gediskwalificeerde kabinet-Schoof kan eindelijk aan de slag.

En wie is een van de eerste bewindspersonen die haar handen laat wapperen? PVV-icoon en zorgminister Fleur Agema. Donderdag 8 augustus schreef ze:

‘AI gaat een revolutie veroorzaken in de zorg, en ik zal er alles aan doen om die zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Mijn bezoek aan Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen koploper op AI, liet zien dat AI (mits veilig) zorgt voor lastenverlichting en zo een oplossing voor het personeelstekort kan zijn.’

Bam!

Agema toont zich op deze manier als iemand die inhoudelijk scherp haar portefeuille invult. Daar mogen we allemaal, van welke politieke kleur dan ook, best blij over zijn.

Dualisme terug in de politiek

U mag van mij best weten dat ik persoonlijk ook nog eens zeer enthousiast word van de woorden ‘Ik zal er alles aan doen om die zo snel mogelijk te laten plaatsvinden’.

Sinds de kabinetten-Lubbers is het in Nederland zeer zeldzaam om bewindspersonen met een hoger doel, een visie of een eigen wil te hebben. Sterker: zowel de politiek als de journalistiek lijkt zulke mensen meteen te willen kapittelen.

Ik heb dat altijd kwalijk gevonden. Ministers moeten niet allemaal visieloze technocraten zijn die dichtgetimmerde regeerakkoorden uitvoeren. Voor de uitvoering is er de ambtenarij.

In dat opzicht is het een heel knappe prestatie hoe dit kabinet dualisme heeft teruggebracht in de politiek. Tweede Kamerleden, ook die van de regeringspartijen, kunnen weer hun kerntaak vervullen: waar ze het nodig achten het kabinet, al dan niet keihard, kritiseren.

Uit veel politieke commentaren in de kranten spreekt daarom paniek. Termen zoals ‘een rommeltje’ of ‘instabiel’ worden gul rondgestrooid over de pagina’s. Omdat, bijvoorbeeld, Kamerlid Geert Wilders (PVV) af en toe sneert naar het kabinet. Kennelijk is een daadwerkelijk functionerende democratie zo onvoorstelbaar en daarom eng geworden, dat de kranten nog moeten bijkomen van de shock.

Helden die de democratie zuurstof gaven

Hoe het dit kabinet ook vergaat, ik beloof u plechtig dat ik er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat Pieter Omtzigt (NSC), Geert Wilders, Dilan Yeşilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) in onze geschiedschrijving te boek zullen staan als de helden die de democratie na veertig jaar weer zuurstof hebben gegeven.

Natuurlijk zal ik ook dit kabinet uiterst kritisch blijven volgen.

Dat neemt niet weg dat de AI-visie van zorgminister Fleur Agema om door een ringetje te halen is.

Wat een schitterende binnenkomer, zoals we in Rotterdam zeggen.