Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd ‘substantieel’. Dat betekent dat de kans op een terreuraanslag reëel is, maar er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen in of tegen Nederland worden voorbereid.
Er sprake van een ‘complex dreigingsbeeld’, schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een nieuw Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Dat rapport is woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De dreiging voor aanslagen is divers: het gevaar komt van terreurorganisaties, maar ook van ‘transnationale netwerken, kleinschalige cellen’ en van eenlingen, de zogenoemde lone wolves. Alle waarschuwingen van coördinator terreurbestrijding Dick Schoof op een rij.
- Er zijn verschillende aanwijzingen dat Islamitische Staat (IS) aanslagen als in Parijs (in november vorig jaar) wil plegen in Europese steden. Maar wat die signalen dan precies zijn, wil Schoof niet zeggen. Wel dat de terreurbeweging vermoedelijk een speciale eenheid heeft die aanvallen buiten Irak en Syrië voorbereidt, door middel van goed getrainde terroristen. Bovendien wijst Schoof erop dat moslimextremist Salah Abdeslam – betrokken bij de aanslagen in Parijs – nog altijd voortvluchtig is.
- Het feit dat de buitengrenzen van de Europese Unie nog altijd niet waterdicht zijn, is reden tot zorg. Want met de grote migrantenstroom komen ook terroristen mee. Zij kunnen vrijwel onbekommerd reizen door het Schengengebied, ook omdat de grenscontroles in deze zone erg beperkt zijn. Reisbewegingen van extremisten kunnen daarom niet altijd ‘worden gedetecteerd’. Daarnaast bestaat het risico dat terroristen misbruik maken van de asielprocedure.
- Aan de randen van Europa groeit de instabiliteit en de uitzichtloosheid, waar jihadistische groepen volgens het NCTV in toenemende mate van profiteren. In Libië ontbreekt elk centraal gezag, en heeft de lokale IS-tak de afgelopen tijd aan invloed gewonnen. ‘Diverse jihadistische strijdgroepen, zowel aan ISIS als aan al Qa’ida gelieerd, benutten Libisch grondgebied nabij de kuststreek voor een deel van hun planning, training en voorbereiding voor aanslagen op (westerse) doelen in Tunesië, Algerije en Mali.’ Ook in Egypte wordt de veiligheidssituatie slechter.
Arend Jan Boekestijn: ‘Als het Westen in Syrië en Irak successen behaalt, zal een aantal IS-strijders uitwijken naar andere oorden. De keuze voor Libië is dan snel gemaakt, het land verkeert in totale anarchie’ … lees verder >
- Naast de jihadistische dreiging is er ook aandacht voor de dreiging van links- en rechts-extremisme. De NCTV noemt de toename van het aantal bedreigingen, intimiderende acties en geweldsincidenten, rond de maatschappelijke discussie over asielzoekers, migranten en islam in Nederland zorgelijk. ‘Dit soort zaken vergroten gevoelens van onveiligheid onder verschillende bevolkingsgroepen en kunnen het democratisch proces ondermijnen,’ meldt de NCTV. Daarom is er sprake van extra alertheid ten aanzien van de veiligheidssituatie van moskeeën, zowel op het lokale als het nationale niveau.