Proces Jos van Rey begint: waarover gaat het?

Jos van Rey staat terecht voor onder meer witwassen - bron:ANP

Vier jaar na de aanvang van het strafrechtelijk onderzoek tegen ex-VVD-politicus Jos van Rey begint dan maandag eindelijk de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De rechtszaak had eigenlijk eind 2015 van start moeten gaan, maar vanwege het grote aantal getuigen, in totaal 55, is de zaak vertraagd.

Waarom staat de Limburgse Jos van Rey – die ook wel de ‘onderkoning van Roermond’ werd genoemd – in het beklaagdenbankje?

Wie is Jos van Rey?

Van Rey (70) is ondernemer en ex-politicus van de VVD. Hij was in totaal veertien jaar lid van de Tweede Kamer, en ook enige tijd Senator voor de liberalen. Maar hij was vooral heel lang, van 1998 tot 2012, wethouder in Roermond, en in die hoedanigheid misschien wel machtiger en invloedrijker dan de burgemeester van de Limburgse stad.

Dat leverde hem de bijnaam ‘de onderkoning van Roermond’ op. Momenteel is hij Statenlid en gemeenteraadslid voor de Liberale Volkspartij, de partij die hij zelf oprichtte nadat hij in opspraak kwam.  Want vanaf 2012 ging het goed mis voor de omstreden politicus.

Waar wordt hij van verdacht?

In oktober van dat jaar deed de recherche een inval in het huis van Van Rey in Herten, in zijn werkkamer, op het stadhuis, alsook bij zijn zoon en dochter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de politicus onder meer van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, en het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.

Wat hem ook wordt aangerekend, is het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan zijn toenmalige partijgenoot Ricardo Offermans. Van Rey zou zijn positie hebben misbruikt om Offermans op weg te helpen naar het burgemeesterschap van Roermond.  Projectontwikkelaar Van Pol staat ook terecht. Dat geldt ook voor oud-wethouder Tilman Schreurs. Van Pol zou steekpenningen hebben betaald aan zowel Van Rey als Schreurs.

Hoe lang gaat dit allemaal duren?  

De rechtbank in Rotterdam, waar het proces zal worden gehouden, heeft de nodige tijd uitgetrokken voor de behandeling van de zaak-Van Rey en zijn twee medeverdachten.

In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling, inclusief twee uitloopdagen. In mei volgt het requisitoir van het OM en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond.

Wat vindt Van Rey er zelf van?

Die uitte in het verleden stevige taal. Hij suggereerde een ‘politieke afrekening’ en sprak in 2013 dat hij ‘al was vermoord door justitie’. Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn huis in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact’ hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

‘Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt,’ aldus Van Rey. Hij is alle vertrouwen in de rechtstaat verloren. De rechtbank garandeert hem een eerlijk proces.