Voor het eerst sinds de aanhouding van de Nederlands-Turkse columnist Ebru Umar heeft premier Mark Rutte (VVD) zich publiekelijk uitgelaten over de kwestie. Over de vrijheid van meningsuiting valt niet te onderhandelen, zegt hij.
De premier heeft naar eigen zeggen twee keer een gesprek gevoerd met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, zegt hij in het Duitse Hannover tegenover Het Financieele Dagblad. Rutte neemt de arrestatie van Umar ‘hoog op’.
Kritiek
Rutte is het niet eens met kritiek dat hij zich op de vlakte houdt vanwege het migratieakkoord met Turkije – erg belangrijk voor Europa, vanwege het aan banden leggen van de stroom migranten. Hij speelde een grote rol bij het bereiken van die deal.
‘Iedereen met een dubbele nationaliteit die daarnaartoe gaat en zich kritisch uitlaat over het regime loopt nu gevaar,’ zegt VVD-politicus Dilan Yeşilgöz in een gesprek met Elsevier.nl. Erdogan wil volgens haar een staat binnen een staat creëren. Lees meer uit dit gesprek >
‘Dat is fundamenteel niet waar en het is niet hoe Bert Koenders (minister van Buitenlandse Zaken, PvdA), ik of het kabinet in de wedstrijd zit. Wij doen zaken met heel veel landen die opvattingen hebben die niet helemaal de onze zijn, maar dat staat volledig los van de vraag hoe je met deze kwestie omgaat,’ zegt hij voor de microfoon van BNR.
Dat er bij Umar is ingebroken in haar huis in Amsterdam, noemde Rutte ‘een schofterige zaak’. De columnist mag ondanks haar vrijlating Turkije nog altijd niet verlaten. Volgens de premier wordt er ‘achter de schermen hard doorgewerkt’.
Kliklijn
Zondag telefoneerde Rutte al met Umar, nadat zij de avond ervoor was aangehouden door de Turkse politie. De reden: ze zou zich ‘beledigend’ hebben uitgelaten over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een column voor Metro en in tweets. De islamist kan het maar moeilijk hebben als mensen kritiek op hem hebben, of de draak met hem steken.
Dat heeft de veelbesproken kliklijn van het Turkse consulaat in Rotterdam en de affaire rond de Duitse komiek Jan Böhmermann wel bewezen. De Europese Commissie heeft intussen laten weten ‘bezorgd’ te zijn, en de zaak ‘nauwgezet’ in de gaten te houden.