Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakt veel gebruik van vakantieparken, kantoren en andere leegstaande accommodaties om asielzoekers in te huisvesten. Dat kost een hoop geld, en het blijkt dat het COA een select aantal ondernemers een voorkeursbehandeling geeft als het gaat om het huren van panden.
Dat kleine groepje verdient daar flink aan, terwijl andere ondernemers buiten de deur worden gehouden, schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van eigen onderzoek naar de eigenaren van asielaccommodaties.
Haast
De Europese Commissie deed eerder een mededeling rond de migratiecrisis waarin staat dat overheden geen opdrachten mogen gunnen aan een favoriete ondernemer, tenzij dit de enige is die haastwerk goed kan uitvoeren.
Lees ookAanrandende asielzoeker uitzetten gaat niet zomaar
Door bepaalde opdrachtgevers voor te trekken, overtreedt het COA mogelijk aanbestedingsregels. In het noorden van het land doet het COA bijvoorbeeld vrijwel uitsluitend zaak met een projectontwikkelaar, die hiermee een kleine vier miljoen aan huurpenningen per jaar verdient, maar niet per se als geschikter wordt gezien dan anderen die ook aan het COA willen verhuren.
Hoog
Woensdag bleek dat het COA over het jaar 2015 ongeveer 800 miljoen euro heeft uitgegeven aan de opvang van asielzoekers, een bedrag dat veel hoger lag dan de organisatie zelf had verwacht. In 2014 werd ruim 300 miljoen euro minder uitgegeven.
De reden is overduidelijk: na afgelopen zomer nam het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam, snel toe. Uiteindelijk werden in 2015 59.000 asielzoekers door het COA geregistreerd en opgevangen.