Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) kan voorlopig aanblijven, ondanks een opeenstapeling van fouten bij de bestrijding van terreur. Hij overleefde een motie van wantrouwen.
Onder meer oppositiepartijen SP, GroenLinks en PVV reageerden tijdens het debat donderdag geërgerd op de houding van Van der Steur en dienden een motie van wantrouwen in. Een meerderheid van de Kamer gaf aan de minister toch nog één kans te geven. In ruil daarvoor belooft het kabinet onder meer om de informatie-uitwisseling met buitenlandse inlichtingendiensten te verbeteren.
Van der Steur moest verantwoording afleggen voor de manier waarop Nederland omging met informatie over terreurverdachte Ibrahim El Bakraoui. Deze Belg kon – ondanks waarschuwingen van Turkije en later de politie van New York – ongestoord naar Schiphol komen en naar België reizen. Op vliegveld Zaventem blies hij zichzelf uiteindelijk op.
Terrorist werd niet gevolgd
Tijdens het debat gaf Van der Steur toe dat de terrorist niet door Nederland werd gevolgd. Hij was niet internationaal gesignaleerd en was dan ook niet bekend bij de opsporingsdiensten. Ook werd later geen actie genomen na informatie dat Ibrahim en zijn broer Khalid terreur voorbereidden. Daarvoor had Nederland geen ‘wettelijke bevoegdheden’, volgens de minister.
Van der Steur weer de mist in: ‘Pijnlijk en verontrustend’
Donderdag hield Van der Steur lange tijd vol dat er ‘geen enorme fouten’ zijn gemaakt, maar uiteindelijk gaf hij toch toe dat zijn ministerie beter had functioneren. Hij beloofde de Tweede Kamer te tonen dat zijn aanpak van het terrorisme ‘zichtbaar verandert’. Van der Steur zei overal beter op te gaan zitten en pro-actiever te worden. De Tweede Kamer nam uiteindelijk genoegen met beloftes.
Lees hier het liveblog terug:
16.54 uur Volgens VVD-voorman Halbe Zijlstra zijn er door de minister ‘stappen gezet’ in het terreurbeleid en heeft Nederland over het algemeen de zaakjes goed op orde. ‘Er kunnen dingen beter, maar we moeten ons ook realiseren dat er zaken mis kunnen gaan. Ook in de toekomst.’
16.51 uur Van der Steur behoudt de steun van de PvdA, blijkt uit de woorden van Diederik Samsom. Hij dient een motie in om de informatie-uitwisseling tussen Europese veiligheidsdiensten te verbeteren. Daarmee lijkt de kou uit de lucht, en ziet het ernaar uit dat de minister van Justitie kan aanblijven.
16.48 uur GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt het vertrouwen in minister Van der Steur te zijn verloren. Emile Roemer van de SP zegt dat de fouten van de minister onuitwisbaar zijn. Ook de Partij van de Dieren en 50Plus steunen de motie van wantrouwen.
“Wij zullen de motie van wantrouwen steunen.” @mariannethieme #terreurdebat
— Partij v/d Dieren (@PartijvdDieren) 7 april 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
16.45 uur Het CDA en D66 eisen voor 1 mei harde toezeggingen van het kabinet om de terreurbestrijding te verbeteren. Het lijkt erop dat de partijen bereid zijn om Van der Steur te laten zitten, als hij belooft beter zijn best te gaan doen.
16.35 uur Na de schorsing van het debat maakt de PVV bekend een motie van wantrouwen tegen de minister in te dienen.
16.25 uur Alle ogen zijn weer gericht op Van der Steur. Vorige week kwam hij in moeilijkheden tijdens het debat over de nasleep van de aanslagen in Brussel, en de daarbij betrokken terrorist Ibrahim El Bakraoui, die ongezien Nederland wist binnen te komen. Redt Van der Steur zich eruit?
16.00 uur GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de minister vooral ook naar zichzelf kijkt, en toegeeft dat hij fouten heeft gemaakt. Van der Steur zegt daarop dat hij er onvoldoende bovenop heeft gezeten. ‘ik had zelf moeten controleren of afspraken met de Turken werden uitgevoerd.’
14.30 uur Van innige samenwerking met Turkije, waarover Van der Steur sprak, is nooit echt sprake geweest. Vijf maanden geleden beloofde de minister bij een werkbezoek aan Turkije om samen op te trekken bij onder meer de bestrijding van jihadisme. Van de afspraken blijkt nog niks terechtgekomen. Een in vorig jaar beloofde werkgroep – met daarin ambtenaren uit beide landen – is nooit bijeengekomen. De Kamer had nog nooit van deze werkgroep gehoord. En dus ontstonden er al snel weer nieuwe problemen voor de VVD-minister.